La CUP de Vilafranca presentarà una moció al pròxim ple de l’Ajuntament per al desplegament de la llei 24/2015 després de l’aixecament del veto del tribunal constitucional

És una llei de mesures urgents per a afrontar l’emergència en l’àmbit de l’habitatge i la pobresa energètica

Aquesta llei que es va aprovar per part del Parlament de Catalunya a partir d’una Iniciativa Legislativa Popular va ser suspesa per part del Tribunal Constitucional

Aquest dimarts 19 de març la CUP de Vilafranca ha presentat en roda de premsa la moció que presentarà al pròxim ple de l’Ajuntament, aquesta és perquè es desplegui finalment la llei 24/2015 per fer front a l’emergència en l’àmbit de l’habitatge i la pobresa energètica, una emergència que afecta a tot el país i, per tant, també a Vilafranca del Penedès.
La moció insta a l’Ajuntament de Vilafranca a desplegar les mesures d’emergència contemplades en la llei 24/2015 i que no ho han estat encara, en especial el desplegament del reglament al que fa referència l’article 7 de cessió obligatòria d’habitatges en mans de grans tenidors. L’aplicació d’aquest article permetria la cessió obligatòria d’habitatges buits, per un període de tres anys, per a incorporar-los al Fons d’habitatges de lloguer per a polítiques socials. Des de la formació apunten que aquesta mesura podria resoldre en una petita part una de les problemàtiques socials que actualment afecten més a la ciutadania vilafranquina, la de l’accés a l’habitatge, sobretot pel que fa a la problemàtica dels desnonaments, ja que si no hagués estat suspesa, hagués evitat, des de la seva aplicació, uns 30.000 desnonaments a tota Catalunya.
Una altra de les qüestions que fa front el desplegament de la llei 24/2015 és la de la pobresa energètica on es contemplen mesures en què els ajuntaments poden intervenir en diversos aspectes per tal de garantir els subministraments bàsics com l’aigua, la llum i el gas per a la ciutadania que no pot fer front a les factures d’aquests. Actualment resulta alarmant el creixement de la pobresa energètica, els preus d’accés a aquests subministraments han esdevingut inassequibles per a la població, ja que per exemple des del 2008, la llum ha pujat un 60% i l’aigua una mitjana del 66%.
Els cupaires recorden que aquesta llei es va poder debatre i aprovar al Parlament de Catalunya gràcies a una Iniciativa Legislativa Popular promoguda per diverses entitats socials del Principat de Catalunya, i que va ser prohibida pel Tribunal Constitucional a partir d’un recurs d’inconstitucionalitat interposat pel govern espanyol del PP.
Així doncs, des de la CUP de Vilafranca insten a tots els partits del consistori vilafranquí a aprovar aquesta moció per a fer front a l’emergència social i més concretament a les problemàtiques en l’àmbit de l’habitatge i la pobresa energètica que actualment puguin afectar a la ciutadania vilafranquina. Afirmen també que l’habitatge digne és un dret, com ho són la sanitat o l’educació, i treballaran perquè hi hagi habitatge accessible que estigui realment en el pressupost de les famílies de classe treballadora, joves i jubilats de Vilafranca, així com habitatge d’emergència social per a totes aquelles persones de qualsevol origen o condició que no puguin assumir el preu de mercat d’aquest.

Leave a Reply

Your email address will not be published.