La CUP denuncia el malbaratament de 2M€ de diner públic a l’Escavi

escaviDavant de les darreres declaracions públiques efectuades pel govern sociovergent respecte  la nova situació de l’equipament municipal de l’antic INCAVI i els canvis de posicionament succeïts, des de la CUP i NECat volem fer les següents declaracions:

1. En primer lloc, manifestar la nostra sorpresa davant del canvi de criteri per part d’alcaldia respecte a l’ús de l’equipament, el qual des de bon principi volia cedir per a ús privatiu i durant 50 anys a una Fundació privada i ara, segons el govern, tornarà a ser de gestió municipal. Recordar que des de la Plataforma hem manifestat sempre que calia donar un ús públic a l’equipament. No obstant això, el posicionament actual del govern és confós i es vol limitar l’ús de l’espai a uns criteris poc clars i incerts, fruit d’un elevat grau d’improvització que ha acompanyat el projecte des d’un inici.

2. Constatem el fracàs del projecte i model de Fundació privada plantejada per l’alcalde, inclosa la cessió per a ús privatiu de l’equipament durant 50 anys, doncs aquesta no va arribar ni a inscriure’s al registre de fundacions de la Generalitat, per raons que no s’han fet públiques.

3. Volem denunciar el secretisme i la manca d’informació durant aquests dos darrers anys per part del govern entorn del projecte ESCAVI, que ara, i per tercera vegada es reformula de nou. A dia d’avui, continua sense existir un projecte d’estudis, a pesar que, l’Ajuntament ja es va gastar 60.000 euros per a pagar els serveis de l’anterior director a través d’una subvenció del SOC.

Constatar també que, durant dos anys aquest equipament ha estat tancat al públic i en desús, tot i les necessitats d’espai existent al municipi i els costos de lloguer que anualment assumeix l’Ajuntament en diferents espais.

4. La nova proposta d’ús de l’espai per part del govern no queda gens clara, i sembla més fruit d’una improvisació constant i una necessitat electoral que d’un model planificat i consensuat, tant amb la resta de forces polítiques com amb la ciutadania. El fracàs no reconegut de l’alcalde entorn d’aquest projecte, el força a presentar una nova proposta sense planificació i sense tenir en compte les necessitats actuals del municipi.

El govern es nega una vegada més a obrir a la ciutadania la definició dels úsos actuals o a donar una sortida acord amb les necessitats formatives existents a Vilafranca: ja sigui de l’Escola d’Idiomes, de la formació per adults…o en àltres àmbits com joventut, centre cívic, segona biblioteca…

5. Volem posar de manifest també, els errors polítics i de gestió comesos al llarg d’aquests anys entorn del projecte ESCAVI i l’equipament que havia d’acollir-lo. En aquest sentit:

L’equipament ha tingut un cost públic en rehabilitació de quasi dos milions d’euros. A més, aquest es va dissenyar per a un ús específic que, finalment sembla que no tindrà, la qual cosa representa a dia d’avui un problema, ja que condiciona i limita els úsos futurs d’aquest equipament.

El govern va assegurar des de bon principi que aquest projecte seria a cost 0. Més enllà del cost de rehabilitació, ara l’Ajuntament també haurà d’assumir el cost de manteniment de l’espai, en un context de fortes retallades i de reducció d’equipaments públics com és el cas de Vilafranca Virtual o de manca d’equipament per a joves.

Els enganys a la població entorn del projecte educatiu, que ha passat de la universitat a una simple escola de negocis privada (una simple “sucursal” d’ESADE a Vilafranca), de cost elevat i de pocs alumnes, sense titulació reglada/homologada.

6. Que, en el cas que es realitzi de nou una sessió d’una part de l’equipament a una Fundació privada (com sembla que es farà) es faci en règim de lloguer, de la mateixa manera que es cobra a les entitats per a l’ús de determinats equipaments municipals.

7. És per tots aquests motius que, demanem també a l’alcalde que convoqui de manera immediata una audiència pública, per tal d’informar al conjunt de la població de Vilafranca quina és la situació real actual,  els motius dels canvis constants en el projecte, així com els costos i inversions realitzades fins al moment i la previsió d’usos de futur.

8. Que, més enllà de l’electoralisme immediat practicat pel govern, es faci un estudi profund de les necessitats en matèria d’equipaments existents a la Vila i en cas necessari obrir un procés de participació a la població.

9. Que s’assumeixin les responsabilitats polítiques pertinents pels errors, malbaratament de diners públics i despropòsits comesos al llarg d’aquesta legislatura en l’equipament de l’antic INCAVI (cadires a 150 euros, milers d’euros en cortines o instal·lació d’alta tecnologia…).

Leave a Reply

Your email address will not be published.