NOTÍCIA | La CUP de Vilafranca valora positivament l’aprovació del Pla de lectura i biblioteques però exigeix que l’ampliació de la biblioteca entri dins dels pressupostos del 2019

Des de la formació es vol fer saber que l’aprovació ha trigat tres anys i que la biblioteca Torras i Bages és un servei actualment infrafinançat per l’equip de govern del PDCat i PSC.

Demanen que l’ajuntament es comprometi immediatament a incorporar una partida per als pressupostos de 2019 per a la construcció d’una nova biblioteca.

La CUP de Vilafranca, en primer lloc, ha volgut felicitar a tots els agents implicats en l’elaboració del pla per la bona feina realitzada, tant en les jornades prèvies com en la jornada tècnica que es va realitzar amb grups de treball i posada en comú. Per altra banda, però, recorden que el pla ha trigat 3 anys a aprovar-se i que l’aprovació per moció de fer aquest pla, que ja es contempla en diverses lleis, i que explícitament es recomanava en el mapa de lectura pública de 2014, significa que l’equip de govern no ha fet la seva feina.
A més de la inoperància del govern també expressen que la biblioteca a Vilafranca és un servei infrafinançat a tots els nivells tant en personal, com en manteniment i en despesa corrent. Creuen que no es pot tenir un pla per al S. XXI amb serveis i infraestructures del S. XIX. També indiquen que els objectius d’aquest pla no es podran assolir amb la manca de compromís i finançament actual.
Volen recordar algunes de les xifres que ofereix la Diputació de Barcelona sobre altres poblacions en relació al finançament i situació del servei bibliotecari a Vilafranca, com per exemple les que fan referència a l’esforç del govern: A Vilafranca la despesa corrent municipal per habitant és de 5,4 € en canvi la mitjana és de 8,5 €. A més, segons les mateixes xifres, les biblioteques de la DIBA, en ciutats de mida similar, es financen de mitjana en un 44% per part de la Diputació de Barcelona i en un 55% per part dels ajuntaments. A Vilafranca aquest percentatge canvia a un 61% per part de la DIBA i a un 38% per part de l’Ajuntament. A més, el percentatge de pressupost total destinat a manteniment, que és responsabilitat del consistori municipal, és del 15%, mentre que la mitjana és del 28%. I per últim, el percentatge destinat a personal que finança l’ajuntament és del 37%, mentre que la mitjana és del 55%.
També han volgut fer una comparació amb altres municipis de la comarca en relació a la superfície útil de biblioteca. Vilafranca compta amb 948 m² de superfície útil amb una població d’uns 40.000 habitants, en canvi a Sant Sadurní d’Anoia amb uns 12.000 habitants compten amb 1.552 m² i a Santa Margarida i els Monjos amb 7.470 habitants hi ha una biblioteca amb 893 m². Per la CUP de Vilafranca totes aquestes xifres demostren que l’ampliació o construcció d’una nova biblioteca és una necessitat que no s’ha de retardar més en el temps.
Des de la formació de l’Esquerra Independentista consideren que les conclusions del pla establien que calia un nou espai bibliotecari a la vila, i que el govern va voler introduir-hi, com a conclusió, que s’establiria una comissió tècnica per avaluar la millor solució en relació a aquest assumpte. La CUP de Vilafranca vol denunciar que la intenció de crear aquest grup d’estudi és una maniobra ideada pel govern com a estratègia de dilació per no haver de comprometre el pressupost públic de 2019 i anar retardant una necessitat urgent com és una nova biblioteca.
Així doncs, aposten per tres punts bàsics per millorar el servei bibliotecari a Vilafranca:
–          Que la comissió de lectura compti amb persones de consens per part de tots els grups polítics. A més a més que el reglament i el mecanisme d’elecció siguin públics com a mecanisme de transparència.
–          Que l’ajuntament comprometi al voltant d’un 1% del pressupost municipal a serveis bibliotecaris. Equiparant-se així a la inversió que realitzen municipis de mida similar de la Província de Barcelona.
–          Que l’ajuntament comprometi immediatament una partida als pressupostos del 2019 per a la construcció d’una nova biblioteca i comenci rondes de contactes amb grups i entitats per estudiar la millor ubicació en comptes de dilatar l’ampliació o construcció d’una nova biblioteca.

Leave a Reply

Your email address will not be published.