Consideren que són continuistes i no donen resposta a les necessitats dels vilafranquins i vilafranquines

Proposen uns pressupostos participatius que garanteixin els drets socials i la igualtat d’oportunitats

La CUP de Vilafranca ha presentat avui en roda de premsa la seva posició respecte a la proposta de pressupostos per l’any 2020 feta pel govern de Vilafranca. Des de la formació discrepen de la radiografia de necessitats que ha realitzat l’equip de govern i que presenta en aquests pressupostos. Els cupaires consideren que són uns pressupostos continuistes i al seu entendre, tampoc donen resposta a part dels problemes i necessitats dels vilafranquins i vilafranquines.
Recorden que, més enllà dels grans anunciats d’obra i ciment als quals els tenen acostumats, a Vilafranca hi viuen persones amb diverses realitats quotidianes que amb major o menor dificultat tiren endavant en el seu dia a dia. I creuen que sobre aquestes diverses realitats és sobre el que s’ha de treballar. Des del grup municipal de la CUP volen uns pressupostos centrats en les persones, en els seus drets i en millorar la qualitat de vida de tota la població. És per això que creuen que potser caldria revisar i valorar si dels 2,7 milions d’euros de romanent generat es podria haver invertit més diners en matèries socials. La CUP de Vilafranca considera que fer una bona gestió dels pressupostos no vol dir generar milions de romanent, sinó destinar els recursos necessaris allà on més es requereix i especialment en el suport a les persones.
La CUP de Vilafranca apunta que el govern de Junts per Vilafranca i el PSC treballa sense tenir en compte als grups de l’oposició i la resta d’agents socials actius. Expliquen que per una banda els demanen propostes però per l’altra, mai els hi acaben aprovant, com passarà amb totes les propostes que han fet els grups de l’oposició sobre les ordenances fiscals. Per a la formació, aquesta és una dinàmica constant que per part de l’equip de govern caldria revisar urgentment.
Des de la formació de l’Esquerra Independentista volen aportar una visió i una proposta alternativa a la del govern amb la voluntat de construir una Vilafranca més justa, social, participativa i solidària. El seu plantejament sobre els pressupostos es basa en tres pilars bàsics, que entenen fonamentals per recuperar i garantir drets i millorar la qualitat democràtica del municipi: participació ciutadana, drets socials i, cultura i igualtat d’oportunitats.
Els cupaires consideren que cal establir mecanismes que fomentin el coneixement, el debat i la presa de decisions de la ciutadania, i creuen que els pressupostos participatius en són una eina imprescindible. Defensen que tota la població ha de poder decidir sobre en què s’inverteixen els recursos. Asseguren que només així s’aconseguiran uns pressupostos més transparents i participatius.
Des de la formació aposten també per uns comptes que incloguin perspectiva social perquè volen que siguin uns pressupostos reals que tinguin en compte els problemes socioeconòmics que pateix la classe treballadora. Un dels problemes més urgents que consideren que cal afrontar és el de l’habitatge. Des de la formació celebren la reobertura de l’Oficina Local d’Habitatge, una proposta que van portar a debat dos cops al Ple durant l’anterior legislatura i que el mateix govern es va posicionar en contra, així doncs consideren que la reobertura de l’oficina és un bon principi però calen més polítiques actives per defensar el dret a un habitatge digne.
Segons els cupaires, tampoc hi ha una aposta clara per la cultura ni l’educació per part del govern. Per una part s’ha retallat un 60% els ajuts a l’escolarització i tampoc hi ha una partida per començar a construir la nova biblioteca que tant es necessita a la vila. Des de la CUP de Vilafranca consideren que fan falta més partides pressupostàries per dur a terme polítiques actives contra la segregació escolar, per una educació pública i de qualitat i per a l’accés a la cultura de tota la població.
Així mateix, des de la CUP reclamen uns pressupostos amb perspectiva feminista i ecologista, que posin en el centre d’atenció a les persones, les necessitats i drets bàsics, i que permetin en general millorar la qualitat de vida dels vilafranquins i vilafranquines, cosa que posen en dubte amb la proposta de pressupostos presentats per l’equip de govern de Junts per Vilafranca i el PSC.