📣 OPINIÓ | “Per Festa Major, l’estelada al balcĂł”, de Laia SantĂ­s

Aquest final d’agost haurĂ­em pogut viure la primera Festa Major de la RepĂșblica. La primera penjada d’estelades, el primer pregĂł, la primera tronada, el primer Sant FĂšlix. Punts i principis histĂČrics d’un poble lliure.

No obstant aixĂČ, viurem una Festa Major en el marc d’un moment polĂ­tic excepcional. I que ningĂș hi digui el contrari. Excepcional i fora de tota normalitat possible. Com a retrocĂ©s la bandera espanyola onejarĂ  al balcĂł de l’Ajuntament. Per plena solidaritat llaços grocs dibuixaran una Vilafranca fidelment combativa. Els presos, preses i exiliades seran omnipresents als nostres carrers. PerquĂš som un poble vulnerat democrĂ ticament.

El passat 1 d’octubre vam defensar un procĂ©s democrĂ tic i vam exercir el nostre dret a decidir a travĂ©s d’un referĂšndum. TenĂ­em a tocar l’oportunitat de transformar la realitat en quĂš vivim, vam demostrar ser un poble compromĂšs i responsable. Vam lluitar per la llibertat i la independĂšncia del nostre paĂ­s des de la  desobediĂšncia amb l’Estat. La possibilitat de construir una RepĂșblica Catalana va ser mĂ©s a prop que mai.

Un any mĂ©s, doncs, tocarĂ  expressar de nou els anhels de llibertat del nostre poble i posar l’estelada al balcĂł. No existeix soluciĂł democrĂ tica al moment polĂ­tic que vivim, la soluciĂł passa perquĂš no es desactivi la mobilitzaciĂł popular, ja que la RepĂșblica nomĂ©s es construirĂ  des del carrer. Coratge, determinaciĂł i mobilització del poble catalĂ  per exercir i reivindicar la seva sobirania. Estelades a les façanes, a la basĂ­lica, al balcĂł de l’Ajuntament i els carrers plens de desitjos de solidaritat i llibertat.

Estelades als balcons per plena reivindicaciĂł en unes dates en quĂš Vilafranca assoleix la seva mĂ xima esplendor. Estelades als balcons per fer veure a les institucions el desig popular d’exercir els nostres drets nacionals amb plenitud en un moment polĂ­tic totalment anĂČmal. Estelades arreu per reafirmar-nos com a poble davant les agressions rebudes per part de l’Estat Espanyol o les amenaces de l’extrema dreta, davant els retrocessos, l’autonomisme imposat pel govern actual o les negacions d’identitat. I banderes que clamin llibertat dels presos i preses polĂ­tics i exiliades. PerquĂš no hi haurĂ  festa amb normalitat fins que no hi siguem totes. Omplim els carrers de dignitat, fem una Vilafranca solidĂ ria i rebel, perquĂš si viure vol dir prendre partit nomĂ©s ens queda seguir lluitant per autodeterminar-nos com a poble.
Laia SantĂ­s – Agost 2018

Leave a Reply

Your email address will not be published.