La CUP denuncia que el pla del Carrer comerç està dissenyat per a afavorir a grans propietaris amb interessos al barri del Molí d’en Rovira
La formació critica que s’incrementa el límit de sostre edificable, alhora que es redueixen les càrregues que han d’aportar els propietaris, d’altra banda obligatòries en qualsevol altre tipus de procés de construcció o urbanització.
També acusen el govern de posar traves a l’oposició i de mala gestió en el procediment, tot amb finalitats electoralistes.
La CUP de Vilafranca ha realitzat una roda de premsa aquest dimarts dia 4 en la qual s’ha mostrat crítica amb el resultat i el procediment del Pla de Millora del Carrer del Comerç que es va dur a aprovació al ple del passat 27 de novembre.
En primer lloc, critiquen l’obscurantisme amb què s’ha dut el procediment i les traves a l’oposició, la qual va tenir la documentació de l’expedient tan sols una setmana abans del ple.
Pel que fa al pla, la CUP considera que és un pla elaborat per compensar econòmicament als grans propietaris de la zona, als quals se’ls hi ha augmentat fins a un 20% el límit de sostre edificable, a la vegada que s’han reduït les càrregues que haurien d’assumir per llei. La formació assenyala que, per exemple, tota la reforma del carrer del Comerç serà sufragada amb diners públics municipals, quan això hauria de correspondre als promotors del terreny. Per tant, denuncien el que consideren “un nou cas d’inversió pública per a benefici estrictament privat”. També lamenten que a Vilafranca el petit propietari ha de fer front a taxes municipals i càrregues associades a les seves iniciatives de reforma o construcció mentre que el gran propietari segueix gaudint d’incentius sufragats amb diners de tothom.
La CUP critica també l’habitual mala gestió del govern. Ja no només pel que fa a l’ocultisme en la gestió i els procediments (segons la formació, no s’han tingut en compte els serveis i equipaments que necessitarà un barri que ara per ara és el més despoblat de Vilafranca i que pot passar a ser un barri mitjà de la mida de Sant julià o Les Clotes), sinó que tampoc s’han vinculat els possibles beneficis (en forma de taxes o impostos de construcció) al propi desenvolupament del sòl municipal de la zona.
També denuncien la descompensació a la qual s’exposa el barri, ja que a Vilafranca no existeix ni un Pla de Mobilitat, ni un Pla d’Habitatge (malgrat que està aprovat pel Ple municipal, a proposta de la CUP, des de fa un any), eines que haurien de servir per planificar a mitjà termini el desenvolupament de zones similars.
Altres crítiques de la formació se centren en l’escassa participació ciutadana, que les zones classificades com a verdes no deixen de ser carrers pavimentats i oberts a la circulació de vehicles on s’hi plantaran arbres, i sobretot acusen l’equip de govern de mentir, ja que intenten convèncer a la resta de grups i a la ciutadania de les bonances del projecte, tot comparant les xifres del nou pla amb el d’un pla inexistent, perquè mai va ser aprovat, que dataria hipotèticament de 2007. La CUP alerta a tothom que vulgui comparar dades que el que cal fer és comparar-les amb el pla de 2003, que és l’únic vigent i aprovat.
Per tot això, la CUP acusa el govern de fer electoralisme amb aquest pla, d’afavorir els interessos privats per damunt de l’interès públic i de mentir a les veïnes de Vilafranca.
Leave a Reply