NOTÍCIA | LA CUP PRESENTA LES PROPOSTES PER RECONSTRUIR EL PAÍS DES DEL TERRITORI
La CUP – Un Nou Cicle Per Guanyar ha presentat els eixos en matèria d’economia, treball i territori amb la presència del diputat de la CUP al Congrés dels Diputats, Albert Botran.
Des de la formació asseguren que les propostes que realitzen en matèria econòmica, social i laboral són imprescindibles per a posar les bases per a un nou país, i que a part del pla de xoc de rescat social immediat, és necessària una estratègia a nivell nacional que treballi per iniciar canvis en l’actual paradigma econòmic que permeti assegurar que mai més una crisi impacti de manera tan devastadora a la nostra societat com ho està fent actualment, des del punt de vista econòmic, social i sanitari. Cal treballar per revertir les retallades de l’àmbit públic, perquè els impostos no serveixin per augmentar els beneficis de grans empreses o per evitar la destrucció massiva de llocs de treball com està passant actualment. A més, consideren que les bases del nou país s’han de construir des del territori, i per això reclamen que el Penedès tingui veu representativa i amb pes per a decidir sobre tot el que afecta a les vides de tots els penedesencs i penedesenques, i això només és possible amb el desplegament total de la Vegueria, una tasca que l’actual govern de Junts i ERC no ha portat a terme. Un territori on l’impacte de la crisi, ja sigui en el sector del turisme o de la indústria està generant grans borses d’atur i de creixement de la pobresa. També proposen que el sector agrícola tingui un major reconeixement, respecte i suport de l’administració per a dignificar aquesta professió i garantir la preservació de les zones de cultiu. Consideren que només conservant la idiosincràsia pròpia del Penedès on el sector vitivinícola té un pes important en l’economia del territori i ens podrem desmarcar d’una economia que gira entorn l’especulació immobiliària i el turisme de baixa qualitat.
Entre les propostes econòmiques que ha presentat la formació en destaca un pla nacional de reindustrialització que permet teixir sobirania productiva i generar llocs de treball de qualitat, iniciant la tan necessària transició ecològica i la lluita contra el canvi climàtic, produint allò que necessitem des de criteris de sostenibilitat. Aquesta proposta pren especial importància al Penedès on s’estan destruint molts llocs de treball i s’estan produint tancaments i deslocalitzacions d’empreses, com hem vist en els últims mesos i anys. Per aquest mateix motiu, també proposen la creació d’entitats públiques com una banca pública amb l’objectiu de poder influir, de forma directa i indirecta, sobre el mercat financer garantint que respon a l’interès general per sobre dels interessos privats i democratitzant l’accés al crèdit per a famílies, autònoms i petites i mitjanes empreses. Una banca, en definitiva al servei de les persones i de l’economia i el teixit productiu local. Per l’altra banda, també proposen la creació d’una empresa farmacèutica pública per tal que la provisió de medicaments i material mèdic i sanitari no estigui subjecte a cap negoci. A més, consideren que cal la nacionalització de sectors econòmics estratègics com l’aigua, l’energia, el transport i les telecomunicacions perquè deixin d’estar en mans privades i garantir així l’accés d’aquests recursos per a tota la ciutadania. Des de la formació són conscients que aquestes propostes trobaran el topall del règim del 78, com moltes propostes socials i econòmiques que s’han dut a terme durant les anteriors legislatures i que han estat tombades pels poders judicials del règim. En aquest sentit consideren que cal iniciar un nou cicle de lluites socials i nacionals per assegurar els drets i una vida digna per a la majoria de la població del país.
Pel que fa a l’àmbit laboral, les reformes realitzades els últims anys, impulsades pels governs PSOE i PP han comportat la precarització de les feines, una elevada temporalitat i uns salaris que en moltes ocasions cronifiquen la pobresa. Per això des de la CUP proposen un nou Estatut dels Treballadors, reduir la jornada laboral a 30 hores, un salari mínim interprofessional de 1200€ i uns permisos orientats a la conciliació entre la vida i el treball. El repartiment del treball i la riquesa és el camí per aconseguir una societat justa i lliure. En aquest sentit, plantegen elaborar i executar un pla de seguretat laboral i contenció per rescatar les treballadores, el teixit productiu, les pimes i els autònoms, a través de l’assessorament en clau d’economia cooperativa, social i solidària; la interrupció del pagament de quotes d’autònom i lloguers de locals i, línies de finançament públic sense interessos abusius. Cal impulsar la recuperació dels més de 75.000 llocs de feina perduts només a Catalunya per l’impacte de la pandèmia a través de l’absorció d’empreses considerades essencials pel sector públic i de la generació de cooperatives de treball a través de l’economia social i solidària.
D’altra banda, des de la CUP s’ha tornat a reclamar, en l’àmbit territorial, impulsar i desplegar, en la seva totalitat, la Vegueria Penedès. Aquest desplegament efectiu de la Vegueria és essencial perquè ha de permetre créixer com a territori i atendre la realitat demogràfica, històrica, econòmica, social i cultural, i convertir-se en una entitat coordinadora i prestadora de serveis i recursos públics. Consideren que per superar l’actual crisi econòmica i sanitària, cal fer-ho des de la proximitat administrativa. Cal disposar de la regió sanitària del Penedès, d’un pla de mobilitat que permeti articular una xarxa de transport públic interterritorial, i una gestió del territori sobirana i democràtica superant el model de centralisme metropolità o de les diputacions provincials. En aquest sentit, volen vetllar perquè el Pla Territorial del Penedès respecti la idiosincràsia del territori i preservi l’entorn de la pressió metropolitana impedint qualsevol mena d’operació especulativa. El desplegament de la Vegueria és necessari per afrontar la destrucció d’importants sectors industrials, la pèrdua de llocs de treball, perquè cal millorar les relacions amb el conjunt del territori, especialment en temes com el transport públic, però també per promoure les relacions polítiques, econòmiques, socials, sanitàries i culturals amb la resta de municipis de les comarques penedesenques. Un fet, afirmen, que no s’ha produït des que el 2017 es va esdevenir vuitena vegueria i tampoc des que el 2018 es nomenés l’Alcalde de Vilafranca, Pere Regull, com a delegat, que no ha tingut una traducció efectiva en termes de construcció de la Vegueria. En aquest sentit, també reclamem que la Generalitat destini una major inversió al territori per a superar la crisi actual i facilitar la reconversió dels sectors més afectats per la crisi.
Les propostes de la formació van encarades a crear estructures i estratègies de país que proporcionin a la societat i a tota la ciutadania els drets socials i econòmics que els garanteixin unes vides dignes.
Leave a Reply