NOTICIA | Tots els grups de l’oposició i diverses entitats reclamen al govern de Vilafranca el nou Centre Cívic de l’Espirall

 

Els grups municipals de la CUP, ERC, VeC i PP de l’Ajuntament de Vilafranca, així com diverses entitats del barri de l’Espirall, han posat de manifest aquesta tarda el consens polític i social per reclamar que es construeixi el centre cívic de l’Espirall, tal com tenia previst el desenvolupament de la Llei de barris iniciat el 2007. Tota l’oposició del Consistori i diversos representants veïnals han visibilitzat la soledat del govern municipal, que tot i així manté la decisió de fer només petites intervencions al barri, sense fonamentar-se en cap pla d’usos ni projecte social.

En una roda de premsa celebrada aquesta tarda, representants d’entitats del barri han alertat que la decisió del govern municipal de no construir el centre cívic és “una pèrdua d’oportunitats que ja serà molt difícil de reparar”. Entre aquestes entitats hi ha l’associació de veïns i veïnes i les AMPA de les escoles Mas i Parera i Pau Boada, que han expressat “la frustració” que ha generat l’anunci del govern. El centre cívic era un compromís inclòs en la Llei de barris amb la finalitat de fomentar la cohesió social i la interacció entre el veïnat en el present i el futur. Entre d’altres, els veïns confiaven poder disposar-hi d’un agent dinamitzador de l’activitat, i d’espais comunitaris com aules d’estudi, punts de connexió a Internet, un local per al casal d’avis, cafeteria, entre d’altres.

Els grups municipals i les entitats han denunciat que el govern municipal està incomplint amb la principal actuació del projecte de Llei de barris, la més demandada durant els processos participatius, i ho fa d’esquena a la gent que va dedicar hores a participar en l’elaboració de la Llei de barris. Així mateix, rebutgen la  proposta del govern de substituir la construcció del centre cívic per fer uns arranjaments a les sales existents a la plaça del Doctor Bonet i dedicar certs usos d’equipament comunitari al futur espai juvenil a l’antic mercat de la Pelegrina. L’argument del govern, que la construcció del centre cívic incompliria el termini de la Llei de barris d’invertir el finançament previst abans d’acabar el 2017, no té solidesa, ja que hi ha opcions alternatives.

La solució que proposen els grups de l’oposició i que han consensuat amb representants veïnals consisteix a executar aquest 2017 una fase inicial de la construcció del centre cívic, que entraria dins de la Llei de barris, i que en els anys posteriors l’Ajuntament es faci càrrec de la resta de desenvolupament del projecte. Els grups municipals tenen constància del compromís de la Generalitat d’assumir la meitat del cost de la intervenció que l’Ajuntament decideixi per aquest any, calculada en 1,5 milions d’euros.

Per tant, els grups de l’oposició denuncien la falta de voluntat política del govern municipal de construir el centre cívic, alhora de no voler escoltar una demanda que compta amb un gran consens social. Així mateix, denuncien la inoperància del govern municipal, que des d’octubre de 2014 fins a principis de 2017 no ha convocat la comissió de seguiment de la Llei de barris, no ha actuat, i ara es veu forçat a intervenir a corre-cuita.

Els grups municipals denuncien també que el govern preveu una intervenció de pedaços al barri de l’Espirall, sense cap projecte social al darrera i que no aportarà l’efecte cohesionador que tindria un espai únic. Igualment, la proposta del govern municipal incompleix el compromís de construir el centre cívic, reforçat pel procés participatiu del barri, i alhora també el procés de participació sobre l’equipament juvenil de la Pelegrina. No només això, sinó que es corre el risc d’hipotecar  els dos espais (Pelegrina i Doctor Bonet) amb edificis que no s’adaptin als usos que necessiten els col·lectius que els han de fer servir.

Per tot plegat, els grups municipals de l’oposició mantenen la reivindicació davant de l’equip de govern per la construcció del centre cívic de l’Espirall i participaran, el proper dimecres 15 de març a les 20 h a la plaça Doctor Bonet, en una sessió informativa organitzada juntament amb algunes entitats veinals, oberta a tota la ciutadania.

 

Vilafranca del Penedès, 7 de març de 2017

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.