La CUP de Vilafranca va sotmetre a debat el model cultural de la vila
Dimecres es va realitzar una taula debat sobre cultura al Casal Popular de Vilafranca
A l’acte hi va participar com a ponents en Sergi Raya, l’Anna Roig, la Clara Cols, en Pep Garcia i va ser moderat per Roger Martínez
El passat 24 d’abril, l’endemà de la Diada de Sant Jordi, la CUP de Vilafranca va organitzar una taula de debat per parlar de cultura i el paper que hauria de jugar en la configuració de la realitat local. Els ponents, en format de debat obert, eren el professor de l’Escola Municipal de Música Maria Dolors Calvet i músic Sergi Raya, la cantant i mestra de música Anna Roig, l’actriu i productora teatral Clara Cols, l’activista cultural i professor Pep Garcia, el saxofonista Roger Martínez, que feia de moderador, i tots els assistents que van voler dir-hi la seva, i que omplien l’espai gastronòmic del Casal Popular de Vilafranca.
La vetllada va girar a l’entorn de tres eixos: què aporta la cultura a les persones, el model cultural: producte de consum o eina de transformació social i les mancances i l’estat de la qüestió de la cultura a Vilafranca.
En el començament, es van posar sobre la taula diverses idees. Pep Garcia, per exemple, apuntavaque “la cultura és un instrument per canviar el món, una eina crítica i transformadora”. Anna Roig, per la seva banda, explicava els seus inicis en el món de la cançó: “em vaig posar a cantar amb la inquietud de comunicar, comunicar-nos i crear moments socials rics”. Després, Sergi Raya posava l’accent en el projecte + Música, que es porta a terme en algunes escoles de primària i que “aconsegueix que la música no sigui una cosa tan elitista”. En aquesta ronda de primeres intervencions per situar la cultura, Clara Cols destacava que “actualment hi ha petites alternatives; s’estan obrint petites llibreries, cooperatives, enfocades en el treball col·lectiu”.
Al llarg de les més de dues hores que va durar el col·loqui, es va generar un intercanvi d’opinions molt profitós entre els ponents i, també, entre els ponents i el públic. Temes com els preus elevats dels espais municipals per a les entitats locals, la falta d’espais de referència cultural com una nova biblioteca o el fet que l’ajuntament hauria de garantir l’accés universal a la cultura van farcir una bona part de l’acte.“A Vilafranca es troben a faltar moltes expressions artístiques, falten espais i hi ha poc suport municipal a grups culturals locals. Falta un debat de quina cultura volem a la vila”, va sentenciar Clara Cols, en referència a aquests temes.
Finalment, també es va defensar un model de cultura diversa, transversal, generadora d’esperit crític, no elitista: un espai on tothom té cabuda. Un model on l’Ajuntament no prohibeixi o no posi traves a l’expressió cultural autogestionada. També es va remarcar la idea que és necessari entendre la cultura com a activitat i no pas com, purament, un bé de consum.
Leave a Reply