La CUP de Vilafranca presentarà al pròxim i primer ple telemàtic de l’Ajuntament de Vilafranca dues mocions encarades a lluitar contra la crisi social i econòmica causada per la crisi sanitària del Coronavirus. Una d’elles pretén la derogació de la LRSAL i la Llei d’Estabilitat Pressupostària, i l’altra és per la creació d’un paquet de mesures socials i econòmiques urgents per afrontar aquesta nova crisi.
Pel que fa a la moció per la derogació de la LRSAL i la Llei d’Estabilitat Pressupostària, des de la formació creuen que aquestes són normatives que impedeixen als ajuntaments lluitar contra la crisi que vindrà, ja que les tres regles fiscals que imposen limiten el creixement de la despesa pública d’aquestes institucions malgrat tinguin recursos econòmics, limitant alhora la capacitat de donar resposta a una situació d’emergència social. Segons indiquen, aquestes lleis prioritzen el pagament del deute per sobre de qualsevol despesa social, el que suposa que no es puguin destinar una part dels recursos públics a garantir les necessitats bàsiques d’una gran part de la població (habitatge, aliment, subministrament energètic, escolarització, treball, etc.). Els cupaires també consideren que per fer front a l’emergència social i econòmica generada per la crisi sanitària i donar una resposta àgil a les demandes bàsiques de la població, cal dotar els ajuntaments de més recursos. Així, la derogació d’aquestes lleis permetria als ajuntaments mobilitzar el romanent de tresoreria (actualment només es pot destinar a inversió o liquidar deute) a mesures socials i superar la retallada competencial que va significar aquesta llei. La derogació de la LRSAL també posaria fi a la limitació per convocar noves places per part dels ajuntaments de manera que es podria augmentar la plantilla dels departaments per fer front a l’emergència: serveis socials, oficines d’habitatge, promoció econòmica, igualtat, etc.
D’altra banda, la CUP de Vilafranca presentarà una moció per la creació d’un paquet de mesures socials i econòmiques urgents per afrontar la crisi. Segons indiquen, la situació és crítica en molts àmbits de la nostra societat, però sobretot en els camps de la sanitat, els serveis a les persones, l’economia i els drets socials. La formació explica que molts autònoms i petites i mitjanes empreses han hagut d’abaixar la persiana o reduir la seva activitat, i milers de persones han perdut els seus llocs de feina deixant milers de llars en situacions límit com la de no poder pagar els lloguers, els subministraments o els productes més bàsics. Pel que fa a la sanitat pública i els serveis a les persones hem comprovat com les externalitzacions i privatitzacions dels últims anys han suposat una retallada dels serveis públics que han portat al límit un sistema sanitari que, a més, ha hagut d’afrontar aquesta crisi sanitària sense el material adient. Per lluitar contra aquesta situació, des de la formació han presentat un paquet de mesures socials i econòmiques que modificarien algunes partides del pressupost actual. Algunes d’aquestes mesures són:
-
Incrementar les partides de l’àrea de serveis a les persones i promoció social i destinar prioritàriament els diners a tots els serveis de la regidoria de drets socials, d’igualtat, d’habitatge, d’educació i la de joventut.
-
Incrementar les partides de l’àrea de desenvolupament econòmic i projecció exterior i destinar prioritàriament els diners a les regidories d’ocupació, cultura i promoció econòmica.
-
Suspensió del pagament del subministrament bàsic de l’aigua per persones i famílies en situació de vulnerabilitat o en risc d’exclusió social.
-
Ampliar les ajudes al lloguer per a totes les famílies i persones en situació de vulnerabilitat o risc d’estar-hi.
-
Suspensió de pagament del lloguer d’aquells pisos que formen part del parc d’habitatge públic de l’ajuntament fins a la total recuperació econòmica de les usuàries.
-
Adquirir més i millor material sanitari pel personal públic o entitats que actualment treballen per frenar l’expansió del Coronavirus.
-
Creació de taules de treball, amb representants dels diferents partits polítics, sindicats i entitats, per a consensuar mesures i propostes per lluitar contra els efectes de la pandèmia.
-
Obertura d’una oficina (finestreta única) per atendre a les persones afectades econòmica, social i sanitàriament.
-
Creació d’un observatori que faci un estudi de les afectacions de la crisi sanitària i econòmica a Vilafranca, i planifiqui noves mesures per a pal·liar-ne els seus efectes.
Leave a Reply