COMUNICAT | Comunicat de la CUP de Vilafranca sobre mesures socials davant la crisi del Coronavirus

Davant la crisi originada pel COVID-19 des de la CUP de Vilafranca demanem l’activació de mesures socials que protegeixin les persones i posin la vida al centre durant aquests dies de virus i confinament. No ens podem permetre posar en risc a ningú, per això demanem al govern de l’Ajuntament de Vilafranca:

 1. Que les persones i famílies en situació de vulnerabilitat o en risc d’exclusió social no paguin el subministrament bàsic de l’aigua de gestió municipal.
 2. Ajudes al lloguer per a totes les famílies i persones en situació de vulnerabilitat o risc d’estar-hi.
 3. Reforçar el control sobre els serveis municipals subcontractats a empreses, per tal d’estar alerta a qualsevol infracció en el servei o amb els i les treballadores, que no s’aprofitin de la crisi sanitària per fer acomiadaments així com Expedients Temporals de Regulació d’Ocupació i que compleixen amb tots els protocols d’autoprotecció necessaris davant el COVID-19.
 4. Moratòria del pagament de lloguer dels habitatges cedits per usos públics de l’Ajuntament i suspensió de pagament del lloguer d’aquells pisos que formen part del parc d’habitatge públic de l’ajuntament.
 5. Bonificacions proporcionals als dies de tancament per a espais de bars, restauració i comerciants, dels impostos de terrasses i de recollida de residus.
 6. Aplicació immediata de la suspensió de cobraments en serveis municipals que no es prestin, segons decrets municipals aprovats, no cobrant-los, retornant-los o deduint-lo en propers rebuts, com l’escola de Música, les llars d’infants, el Complex Aquàtic, etc.
 7. Vetllar perquè cap treballador i treballadora perdi cap dret, també dels serveis municipals subcontractats, i que les classes populars ni s’exposin ni carreguin amb aquesta crisi.
 8. Que exigeixi als jutjats que no s’executin ordres de desnonaments i es paralitzin tots els procediments judicials que puguin acabar en desnonament.
 9. Que es garanteixi l’aplicació dels protocols d’atenció per violències masclistes.
 10. L’obertura de les plantes, que hi hagi a Vilafranca, de la sanitat privada per tal de posar-les a disposició dels professionals i del sistema de sanitat pública.
 11. Acordar amb els serveis funeraris privats una rebaixa dels preus mentre duri la pandèmia.
 12. Assegurar el sostre i l’assistència a les persones sense llar: habilitar espais per les persones sense llar així com ampliar el servei de dutxes per a persones vulnerables.
 13. Cobrir mitjançant una xarxa voluntària municipal, totes aquelles necessitats de persones dependents o en situació de vulnerabilitat que no puguin restar cobertes per altres agents o mitjans, i que l’Ajuntament es posi en contacte i coordinació amb entitats juvenils que ja hi estan treballant com Arran i Jovent Republicà.
 14. Exigir a la Generalitat un Pla de Suport a les treballadores i treballadors per compte propi que reculli l’exempció del pagament de la quota d’autònoms i cobertura econòmica de totes aquelles persones que no puguin treballar per confinament, malaltia o fer-se càrrec de persones afectades directament o indirectament pel virus.
 15. Recomanar a la població que les compres de queviures i productes bàsics es facin sempre en comerços de proximitat, així com informar dels seus horaris en la situació actual.

Des de la CUP de Vilafranca demanem a tota la població continuar seguint les mesures que s’estan aplicant des de l’Ajuntament i des de la Generalitat de Catalunya, així com reiterem que ens posem a disposició del govern local per combatre aquesta crisi.

També volem mostrar el nostre suport i ànims a tots els treballadors i treballadores del sistema de sanitat pública, i a totes les persones que continuen treballant al peu del canó, com el personal de neteja o d’abastiment dels productes bàsics, també a totes les que s’estan quedant sense feina, així com tot el suport a les que estan passant la malaltia i a les famílies i amistats de les persones que han traspassat per aquest virus.

Candidatura d’Unitat Popular de Vilafranca del Penedès

Vilafranca del Penedès, 20 de març de 2020

Leave a Reply

Your email address will not be published.