La CUP qüestiona l’abocament de runes a l’Espirall i n’alerta la manca de seguretat

image
Abocaments Espirall
  • Les runes, ubicades entre el camp de futbol de l’Espirall i els horts urbans, es troben en un terreny qualificat com a zona verda.
  • L’amuntegament de materials no té mesures de seguretat i ha crescut desmesuradament durant les últimes setmanes.

Tot i que ja fa temps que a la zona s’hi feia amuntegaments de materials, la CUP alerta que durant les últimes setmanes s’ha pogut veure com les piles de runes que hi ha entre el camp de futbol de l’Espirall i els horts urbans creixien considerablement sense que s’hagin pres mesures de seguretat. A més a més, tenen la sospita que entre les restes hi pugui haver fibrociment d’amiant, popularment conegut com a “uralita”.

L’abocament es troba en un terreny municipal qualificat com a zona verda i, per tant, hauria de complir amb la funció de pulmó verd per a la vila i no com a espai per acumular deixalles i runes d’obres, degradant la zona i el seu entorn.

Als apilaments s’hi poden trobar diverses tipologies de runes i materials que poden ser potencialment perillosos per a la salut pública, com bigues metàl·liques o restes de coberta. Des de la formació alerten que no s’ha fet res per tancar i protegir la zona, tot i l’evident perill que suposa l’acumulació de material de tot tipus en una zona molt freqüentada per persones, especialment pels usuaris del camp de futbol i dels horts urbans.

Als cupaires els preocupa especialment la presència de restes que podrien ser de fibrociment d’amiant, conegut com a “uralita”, un material altament nociu per a la salut i que, si se’n confirmés la presència, seria causant de delicte ecològic. Per aquest motiu demanen que es procedeixi a fer-ne un anàlisi per tal de confirmar si cal prendre mesures especials per a la seva retirada i denunciar l’autor de l’abocament.

Davant la manca d’informació sobre les causes d’aquest abocament i la no actuació de l’administració, la candidatura ha registrat oficialment diverses preguntes per tal d’aclarir l’origen dels materials, disposar de les autoritzacions que permeten l’abocament i conèixer les mesures de seguretat i protecció de la salut pública que s’estan prenent.

En qualsevol cas, insisteixen que cal solucionar de manera immediata la manca de seguretat de l’abocament i qüestionen la idoneïtat de l’emplaçament, atès que no es tracta d’un acopi de materials temporal, sinó que fa mesos que a la zona hi ha runes permanentment.

Leave a Reply

Your email address will not be published.