NOTÍCIA | La CUP de Vilafranca denuncia que el nou institut de Vilafranca comenci el curs a l’escola Pau Boada

Consideren que la gestió per part del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya ha estat deficient

Insten que l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès estudiï la possibilitat d’ubicar el nou institut en algun equipament municipal, com pot ser l’Escola Superior del Vi i el Cava a l’antic edifici de l’INCAVI.

El desembre de l’any 2019, l’alcalde de Vilafranca i la regidora d’Ensenyament, amb el vistiplau del Departament d’Educació de la Generalitat, van anunciar l’obertura el mes de setembre del 2020, d’un nou institut al barri del Molí d’en Rovira. En un primer moment, les instal·lacions d’aquest institut havien de ser mòduls prefabricats i a mitjà termini s’havia de construir l’edifici definitiu.
Segons els cupaires, actualment, s’han iniciat les obres al terreny però l’alumnat que hauria d’haver començat les classes aquest setembre, als també anomenats barracons, han estat reubicats a l’escola Pau Boada. Aquest fet suposa que una seixantena d’alumnes de primer d’ESO del nou institut hagin de compartir instal·lacions amb tot l’alumnat de l’escola Pau Boada, en un moment de pandèmia de la COVID19 i d’inici del curs escolar on el que es demana és que no hi hagi aglomeracions i es puguin mantenir les normes de distanciament i sanitàries dictades per la Generalitat.
La formació expressa que l’Escola Pau Boada es veu afectada en la mesura que la cessió d’aules implica la dificultat d’acomplir els desdoblaments de grups classe en ràtios de 16 a 20 alumnes, tal com aconsella el Departament, per falta d’espais. El centre, donada la situació en què alguns cursos tenien actualment una sola línia, podia oferir la seguretat d’organitzar grups bombolla de fàcil traçabilitat.
Des de la CUP de Vilafranca afegeixen que cal considerar que aquesta mesura recau en un centre considerat d’alta complexitat amb un alt índex de matrícula viva, de segregació escolar on un gran nombre d’alumnes tenen serioses dificultats per accedir tant a la xarxa d’internet com a ofertes d’activitats lúdiques i educatives extraescolars.
Els cupaires consideren que l’Escola Pau Boada no és el millor espai per absorbir temporalment els i les estudiants del nou institut de Vilafranca i que hi ha hagut una gestió deficient per part del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya que en comptes de descongestionar centres d’ensenyament, en aquest cas concret ha actuat amb incoherència i provocant que el centre Pau Boada no pugui garantir al 100% les recomanacions de Salut per als centres escolars.
Així doncs, des de la formació es vol instar, a través d’una moció al pròxim ple de l’Ajuntament de Vilafranca, que la Generalitat de Catalunya i el Departament d’Educació habilitin en el termini més curt possible la construcció del Nou Institut, en la mesura que sigui possible, sense barracons, com també que des de la regidoria d’ensenyament es busquin nous espais municipals i s’estudiï la possibilitat d’ubicar a l’alumnat a l’Escola Superior del Vi i el Cava a l’antic edifici de l’INCAVI, un centre més o menys preparat per fer classes i més pròxim al barri del Molí d’en Rovira, on s’havia d’ubicar el nou institut.

Leave a Reply

Your email address will not be published.