NOTÍCIA | La CUP de Vilafranca vol crear una empresa pública de serveis municipals

Els cupaires volen recuperar la gestió pública i directa de serveis com el sistema d’aparcament de la via pública; els serveis sociosanitaris, de dependència i d’atenció domiciliària; i el Complex Aquàtic

“Durant massa anys, els ajuntaments, i el govern de Junts i el PSC de Vilafranca no n’ha sigut una excepció, han tendit a privatitzar, amb contractes de llarga durada, la gestió de molts serveis públics i municipals en benefici d’empreses privades amb ànim de lucre i des de la CUP volem revertir aquesta situació per garantir-ne la qualitat, l’accés universal i les condicions laborals dels treballadors i treballadores”, ha assegurat avui el número cinc de la llista de la CUP Vilafranca, Noel Viñas. Ho ha fet durant una roda de premsa sobre municipalitzacions de serveis públics que inclouen al seu programa polític, celebrada a l’aparcament de zona blava del pati de la Serra, amb la presència de diferents integrants de la llista per les pròximes eleccions municipals.
La candidatura vilafranquina també ha expressat que aquest sistema, on la prestació del servei depèn de la rendibilitat econòmica que tingui, provoca diferents problemes, com per exemple la perversió que implica el fet que l’Ajuntament contracti empreses que no garanteixen sempre un treball digne i de qualitat. “Quan la recerca del benefici privat és el principi motor en la prestació de serveis públics o en la gestió dels equipaments municipals, hi perdem en drets, hi perdem en universalitat, hi perdem en qualitat i hi perdem, també, en qualitat laboral”, ha afirmat Viñas. Així mateix, els cupaires consideren que l’Ajuntament s’ha de convertir en un instrument al servei de tota la població i, per això, els serveis municipals s’han de gestionar amb caràcter públic i no privat i amb la implicació directa de la població i les entitats en la seva planificació i gestió per garantir-ne un control democràtic.  
En aquest sentit, la candidatura ha presentat propostes concretes en termes de municipalitzacions. La prioritat per la formació és crear una empresa pública de serveis municipals. “Aquesta empresa tindrà l’objectiu de gestionar els serveis que actualment l’Ajuntament té externalitzats a mesura que vagin acabant les concessions”, ha afirmat Viñas. Entre els serveis prioritaris i que volen municipalitzar a través d’aquesta empresa pública són el sistema d’aparcament de la via pública; els serveis sociosanitaris, de dependència i l’atenció domiciliària; i el Complex Aquàtic. Segons la formació la creació d’una empresa municipal és una forma de gestió directa de serveis públics que no està sotmesa a unes restriccions tan rígides com la prestació del servei a través de personal propi de l’Ajuntament. A més, permet que hi hagi un control directe i democràtic del servei en tant que l’Ajuntament és propietari únic de l’empresa, també es poden garantir unes condicions laborals dignes per a tots els treballadors i treballadores, i a més, també es pot gestionar el marge de benefici que hi pugui haver, ja sigui per ingressar directament més diners a les arques municipals, per reinvertir-lo en el mateix servei o per rebaixar el cost del servei pel conjunt de la població. 
A part de la creació d’aquesta empresa pública de serveis municipals, des de la candidatura també apunten que volen dur a terme altres accions pel que fa a les municipalitzacions de serveis essencials i públics. Entre les propostes més destacades, la formació també vol crear una alternativa de titularitat pública dels serveis funeraris a escala comarcal, com ja han plantejat diverses vegades, “la mort ha de deixar de ser un negoci i des de l’administració pública hem de garantir que els serveis bàsics s’ofereixin amb un servei de qualitat, sense abusos i amb preus assequibles, i l’única manera de fer-ho és creant una empresa funerària pública”. La formació també ha plantejat altres propostes en les polítiques de municipalització de serveis públics com són la creació d’empreses públiques de sectors econòmics estratègics com la producció i la distribució d’energia, engegar un servei municipal de destrucció de residus agraris o constituir una empresa constructora municipal, dotant a l’oficina local d’habitatge d’aquesta competència, per dur a terme construcció d’habitatge públic, rehabilitacions o finalitzar habitatge inacabat provinent de fons voltor.
Finalment, des de la CUP afirmen que impulsar municipalitzacions i la gestió pública dels serveis essencials és molt important perquè són serveis que tenen un impacte directe sobre les vides de tothom. “La gestió pública és l’única que ens garanteix una vocació comunitària dels serveis, que es produeixi un accés equitatiu a aquests serveis públics i més drets pels veïns i veïnes de Vilafranca“, ha afirmat Viñas. Des de la formació apunten que les seves polítiques sempre aniran encarades al bé comú i a la recuperació i constitució de sobiranies en tots els àmbits essencials perquè qualsevol persona pugui desenvolupar el seu projecte vital i també a convertir l’Ajuntament en un instrument real al servei de tota la població per garantir-ne tots els seus drets.

Leave a Reply

Your email address will not be published.