OPINIÓ | Ni un pam de terra, de Marta Soler

La passada setmana, Esquerra Republicana, de la mà del PSC i de Foment del Treball – la patronal -, va donar llum verda al Parlament de Catalunya a la construcció del Quart Cinturó, una macroestructura que conectaría les comarques dels Vallesos, malgrat tenir l’oposició frontal del moviment popular i ecologista del territori. En definitiva, ERC va canviar la seva posició històrica en contra d’aquest macroprojecte especulatiu i sense sentit, per seguir negociant els pressupostos de la Generalitat amb els socialistes.

Al Penedès coneixem bé aquest macroprojecte. Durant anys, plataformes i organitzacions en contra del Quart Cinturó van estar lluitant per aturar l’edificació d’aquest gran monstre de ciment, que lluny dels interessos del territori, s’havia projectat absurdament a la comarca. Després de 30 anys, en plena emergència climàtica i amb uns nivells de contaminació per sobre dels límits establerts per la OMS, el Govern de Catalunya, d’esquena als moviments socials i a les necessitats territorials, claudica a favor de la construcció del totxo i l’asfalt i abandona, un cop més, allò que la gent realment necessita: un transport públic digne, de qualitat i sostenible. 

Perquè la lluita en defensa de la terra és cosa de totes i no permetrem que els especuladors i les seves infraestructures caduques, insostenibles i amb un impacte devastador trinxin el territori que habitem. No ho consentirem ni al Penedès, ni al Camp de Tarragona, ni al Vallès, ni enlloc. 

Al model de país que volem no hi ha lloc pels casinos del Hard Rock. Encara menys per l’ampliació de l’aeroport del Prat o per l’allau de projectes de línies de Molt Alta Tensió (MAT), que arrasaran part del Penedès. 

El model de país que volem no és gris i de ciment. Hem de defensar el medi ambient, creant una xarxa de cultius favorables a cada territori. Hem de potenciar una xarxa ferroviària digna, per a la classe treballadora que l’ha d’agafar cada dia. Hem d’apostar pels productes de proximitat, que al nostre territori no en son pocs, per a donar ales als petits productors de la comarca. En definitiva, cuidar la terra pels que vindran.

Al territori, ens trobaran dempeus.

Leave a Reply

Your email address will not be published.