NOTÍCIA | La CUP proposarà la creació d’una empresa municipal de gestió pública dels serveis essencials

Soler: ‘Els serveis públics de Vilafranca s’han de centrar en els drets i les necessitats de la comunitat i no en el benefici econòmic de les empreses’

La CUP ha proposat la creació d’una empresa municipal de gestió pública dels serveis essencials. L’objectiu és que el 100% de la titularitat d’aquesta la tingui l’ajuntament de Vilafranca per garantir un bon control públic, una gestió democràtica i transparent, la participació de les treballadores i les usuàries, condicions laborals dignes, universalitat, equitat i una millor qualitat del servei. “Volem que els serveis públics de Vilafranca tinguin una planificació centrada en els interessos, els drets i les necessitats de la comunitat i no en el benefici econòmic de les mateixes empreses de sempre”, ha assegurat Marta Soler, candidata a l’alcaldia, durant una xerrada celebrada avui a l’Escorxador de Vilafranca amb l’ex alcalde de Navàs, Jaume Casals.

Soler ha denunciat la deriva privatitzadora dels serveis públics per part dels governs central i autonòmic i, de moltes administracions locals, que “amb l’excusa d’una millor competitivitat” faciliten les licitacions públiques a grans empreses privades que acumulen una gran quantitat de contractes públics i que només “busquen el propi benefici econòmic, en detriment dels serveis”. En aquest sentit, els anticapitalistes han posat d’exemple la polèmica per la nova externalització de les zones blaves a la Vila, ja que malgrat la reivindicació històrica dels cupaires per internalitzar el servei, finalment s’ha adjudicat a una empresa privada. 

Per això, consideren que amb l’impuls d’una empresa municipal de gestió dels serveis públics es potenciaria el control del servei per part de l’administració pública, la gestió democràtica i transparent, allunyada dels interessos econòmics i que garanteixin la plena universalitat i equitat. “Disposar del control i de la capacitat de gestionar de forma directa dels serveis públics és essencial per garantir els drets socials bàsics de la majoria de la població en l’àmbit dels subministraments bàsics, la mobilitat, les telecomunicacions, la salut i les cures o l’educació”, ha afegit Soler. 

La candidatura també ha destacat la municipalització de l’Escola de Música a petició del grup municipal de la CUP, que el 2009 va passar a ser de gestió pública, i on s’ha anat veient que s’ha augmentat el nombre d’alumnes any rere any. 

Per la seva banda, l’ex alcalde cupaire de Navàs, Jaume Casals, ha exposat la seva experiència en municipalitzacions durant el seu mandat. En concret ha explicat que “al arribar al govern ens vam trobar amb un deute molt elevat, i a mesura d’anar gestionant públicament serveis, i rebent beneficis, entre altres, es va poder anant eixugant aquest deute”. També, un dels serveis que van municipalitzar va ser la recollida de brossa, on “va augmentar el cost del servei, ja que vam contractar més treballadors, però alhora, es va augmentar significativament els seus ingressos, ja que vam rebre diferents bonificacions de retorn de cànons pel fet de reciclar i separar millor els residus”, explicava Casals.

“Perquè quan parlem de sobirania, també parlem d’aquestes petites lluites locals, de recuperar terreny en la gestió de serveis, de democratitzar l’economia i de poder regular els preus” ha insistit Soler. La CUP creu que hi ha d’haver un canvi de paradigma a l’hora de gestionar els serveis per fer-los més equitatius i transparents. 

La xerrada ‘Remunicipalitzem. Tornem els serveis al poble’ forma part del cicle d’actes que els cupaires organitzen per tal de donar a conèixer els punts rellevants del seu programa electoral. 

Leave a Reply

Your email address will not be published.