Per què volem Capgirar Vilafranca?

Vilafranca fa anys que viu una situació d’estancament, acompanyada d’una triple crisi evident: la crisi democràtica, la social i la nacional. Per això volem capgirar aquesta situació i per això treballarem els propers anys: per capgirar la història.

En primer lloc, la crisi democràtica: cal tornar a omplir de contingut la democràcia! No ens podem limitar a votar un cop cada quatre anys; hem d’anar molt més enllà. Volem omplir la democràcia de participació, d’implicació, d’acció directa, de dret a decidir, de sobiranies, perquè aquesta és la manera com nosaltres entenem la política, i la CUP no te sentit sense un conjunt de persones, entitats i col•lectius implicats en el canvi social.
Participar no és ser-hi; participar és poder elaborar uns pressupostos participatius municipals; participar és tenir un Consell de la Vila perquè la població i el teixit associatiu tinguin poder real en la vida política; participar és que hi hagi referèndums vinculants per poder decidir allò que realment importa a Vilafranca. Volem una democràcia participativa, on el poble deixi de ser un subjecte passiu i passi a ser un subjecte actiu, protagonista directe de la presa de decisions.

En segon lloc, la crisi social i econòmica en què vivim des de fa més de vuit anys, que ens ha portat a una situació de precarietat i d’emergència social en tots els àmbits i amb la qual hem decidit que no volem només resistir, que volem canviar les coses! Cal obeir fermament les necessitats socials de les persones. Volem una vila al servei de les persones i fer-ho a través d’un model de desenvolupament econòmic propi i local basat en el cooperativisme i la proximitat, per lluitar contra l’atur de manera col•lectiva, reapropiant-nos dels nostres drets i amb la força del treball comunitari.

I en tercer lloc, una crisi nacional: la CUP històricament ha posat el debat nacional sobre la taula, som els independentistes que no renunciarem a ser-ho. Sabem que la política local és l’àmbit més proper a la ciutadania i, per tant, la construcció nacional també s’ha de fer des dels ajuntaments.
Volem decidir sobre el procés cap a la independència. Però la plena sobirania només és possible si hi ha un canvi de model socioeconòmic que situï les decisions que realment ens afecten en mans del poble.Per això ens comprometem a treballar i participar activament del procés polític que s’esdevingui després del 27 de setembre, amb un proposta clara d’independència i justícia social.

Davant d’aquesta tríple crisi, nosaltres volem una Vilafranca lliure de desnonaments, sense talls de subministraments, sense pobresa, sense pisos buits i gent sense pisos. Una Vilafranca amb pressupostos participatius que no s’aprovin d’esquena a la ciutadania i que siguin pensats en benefici d’uns pocs, sinó amb un interès sempre col•lectiu. Una Vilafranca de referèndums per decidir quin ús donem als nostres equipaments públics. Una Vilafranca que lluiti per la plena independència dels Països Catalans. Una Vilafranca on les places i els carrers siguin de la gent i per a la gent. Una Vilafranca amb casals d’avis, amb centre cívic i un casal per a joves. Una Vilafranca lliure de violència masclista i patriarcal, on la igualtat entre homes i dones inundi cada espai de la vida quotidiana. Una Vilafranca on la gent gran visqui dignament i la gent jove tingui autonomia en les seves pròpies vides. Una vila lliure de corrupció, amb màxima transparència i comptes municipals clars. En definitiva, una vila pensada per a tothom.

Per tant, la nostra proposta política passa per posar les persones al centre de l’acció, i amb elles els seus drets bàsics i socials. Que les persones siguem subjectes actius de les decisions que ens afecten, tant de manera individual com col•lectiva, i que afecten també el nostre poble. Nosaltres volem Capgirar Vilafranca, des del carrer fins a la institució. L’Ajuntament serà la caixa de ressonància de les lluites i les realitats de les persones que viuen a la vila. I serà des de l’Ajuntament que farem política de manera oberta, transparent i participativa. La nostra proposta política s’arrela a la gent i al territori i això ens permetrà generar canvis de soca-rel. Farem possible aquesta alternativa amb valentia i responsabilitat!

Ho deia Joan Fuster i no ens cansarem de repetir-ho: “Tota política que no fem nosaltres, serà fet contra nosaltres“, per això el 2003 vam emprendre la decisió de ser-hi, de generar una alternativa a Vilafranca. Una proposta per capgirar la realitat actual. Perquè poble a poble, vila a vila i ciutat a ciutat capgirarem la història, perquè som les tres voltes rebels!

Laia Santis

Leave a Reply

Your email address will not be published.