COMUNICAT | Un centre cívic per a l’Espirall de CUP, ERC i VeC

La Llei de Barris de l’Espirall tenia com a projecte estrella la construcció d’un Centre Cívic que aglutinés l’activitat social al barri i contribuís a la millora de la cohesió social. Això és el que havien decidit els veïns en les jornades de participació i això és el que s’havia compromès l’Ajuntament entenent que era una necessitat pel barri i per la vila. Però, vet aquí que l’Equip de Govern (CiU i PSC) ha estat donant llargues des de 2014 i al final, després de dos anys que els regidors de l’oposició demanessin per activa i per passiva que es reunís el Comitè d’Avaluació i Seguiment del Projecte Integral d’intervenció al Barri de l’Espirall, s’ha tret un conillet del barret de copa: “dos en un” o el miracle dels pans i els peixos.

L’Equip de Govern ha deixat passar el temps sense parlar ni amb els veïns, ni amb els grups de l’oposició fins a restar un any per la finalització del Pla de Barri de l’Espirall i plantejar ara: caixa o faixa! O accepteu la nostra proposta o res! Amb excuses i mentides diverses: la Generalitat no col·labora, no hi ha temps per fer res més, no tenim diners suficients, no hi ha possibilitat de pròrroga, … Mitges veritats i mitges mentides se succeeixen per entabanar els veïns i veïnes del barri i els vilafranquins i vilafranquines, tot intentant amagar la seva passivitat, la seva manca de diàleg i democràcia i la seva manca de projecte global per Vilafranca que fan a pedaços. A més, dins de l’Equip de Govern es donen versions contradictòries: pel PSC la culpa és de la Generalitat que no paga i afirmen que el que es fa a la Pelegrina és un Centre de Joves per a Vilafranca; mentre que l’Alcalde (CiU) diu que a la Pelegrina es fa un Centre Cívic o un max-mix. En qualsevol cas, es reforma la Pelegrina sense un Pla d’usos amb el risc d’hipotecar els dos espais (Pelegrina i Doctor Bonet) amb edificis que no  s’adaptin als usos que necessiten els col·lectius que els han de fer servir.

Cal recordar a l’Equip de Govern que un Centre Cívic és quelcom més que un edifici o uns espais, és un projecte social i, per tant ha d’estar pensat què s’hi vol fer, com es vol gestionar i de quin personal se l’ha de dotar. Un Centre Cívic és un espai comú de trobada i de dinamització sociocultural i comunitària, que necessita el barri, com planteja el propi projecte de Llei de barris. És un espai de relació entre els diferents col·lectius que conviuen al barri, malgrat les seves diferències d’edat, sexe, cultura o procedència. El Centre Cívic és un espai i un projecte que aglutina i cohesiona el barri mitjançant la intervenció social, de manera que tan important és el contenidor, com el projecte i l’activitat que s’hi desplegui.

No ens poden dir que no hi ha diners. Aquest any s’invertiran en el Pla de Barris de l’Espirall 1.539.000 € i la Generalitat s’ha compromès a aportar el 50% del que s’hi gasti l’Ajuntament. Però el problema ve de lluny. CiU i PSC s’han passat pel folre els acords i han anat fent modificacions al projecte i afegint-hi despeses que havien de ser assumides per l’Ajuntament dins dels pressupostos o ajuts externs. A més ho han fet sense debat amb el veïnat, ni reunions amb el grup de seguiment, ni amb el consistori durant més de dos anys i mig. L’Equip de Govern ha volgut fer com aquells trilers que ens amaguen la bola sota un got i després no sabem on està “la boleta”.

La CUP, ERC i VeC defensem que el Centre Cívic de l’Espirall és un compromís irrenunciable amb els veïns del barri i amb Vilafranca i que aquest és necessari i possible. Necessari per l’Espirall i per Vilafranca. Com ho és el Centre de Joves. L’opció no és un o l’altre. L’opció que respecta l’opinió dels veïns, el projecte acordat al Pla de Barri i el propi consistori, és fer un Centre Cívic a l’Espirall, reformulant, si cal, el projecte fet en un altre moment i amb els recursos del Pla de Barri. Si hi ha voluntat, si es creu necessari, és possible fer el Centre Cívic per fases. El podem iniciar el 2017 i acabar-lo el 2018 i això és possible amb un compromís pressupostari de tot el consistori.

Nosaltres i molts veïns i veïnes apostem per recuperar el projecte de Centre Cívic que respongui a les necessitats del barri i tirar endavant una primera fase abans del mes de desembre de 2017 dins de la Llei de Barris, amb el compromís de continuar l’obra l’any següent. Cal separar l’Espai per Joves de la Pelegrina i el Centre Cívic de la plaça Doctor Bonet, d’acord a com es van treballar els respectius processos de participació ciutadana; i destinar-los cadascun a la funció per a la que han estat dissenyats.

Ramon Arnabat (VeC), Mònica Hill (ERC), Laia Santís (CUP)

Vilafranca del Penedès, 21 de març de 2017

Leave a Reply

Your email address will not be published.