Ampliar la regidoria i el pressupost del SIAD, obrir un Centre Municipal de Masculinitats Diverses, aplicar l’urbanisme amb perspectiva feminista o crear protocols contra la lgtbifòbia, entre les propostes.
“El feminisme lluita per fer front a unes estructures socials, culturals, polítiques i econòmiques que donen peu a desigualtats on les dones i altres identitats dissidents són ubicades en una posició de subordinació”, ha assegurat avui la portaveu i tercera de la llista de la CUP Vilafranca, Muntsa González, durant una roda de premsa realitzada al Parc de Sant Julià amb diferents integrants de la llista electoral per presentar l’eix sobre polítiques de gènere i feminismes del programa polític de la formació.
Des de la CUP, volen ampliar la regidoria en polítiques feministes i LGTBIQ+ amb l’objectiu d’aplicar la perspectiva de gènere i feminista de manera transversal en totes les àrees municipals i en les polítiques públiques com l’urbanisme, el medi ambient, l’ocupació, la salut, l’educació, la cultura i la participació ciutadana perquè consideren que des de l’Ajuntament, com a administració més propera a la ciutadania, s’han de dur a terme polítiques des de tots els àmbits per garantir la igualtat, la justícia i la no discriminació per a tothom. “El feminisme no és un terme exclusiu de la lluita de les dones, el feminisme és inclusiu i transversal perquè reclama la igualtat entre totes les persones”, ha assegurat González.
Els cupaires volen desenvolupar polítiques que plantegin un abordatge integral de les violències patriarcals i masclistes. En aquest sentit, aposten per “ampliar la partida pressupostària destinada a la sensibilització, prevenció i abordatge de les violències masclistes, amb més campanyes permanents i actives”, ha afirmat González. També volen treballar per obrir un Servei d’Intervenció Especialitzada a Vilafranca o a la comarca, que ofereixi atenció especialitzada i acompanyament a totes les dones i els seus fills i filles afectats per processos de violències masclistes. També proposen la creació d’un Centre Municipal de Masculinitats Diverses, que treballi per fer front als models de masculinitat que fomenten relacions de domini, agressivitat i violència i en la prevenció de les violències posant el focus en els qui les perpetren i que incorpori de forma prioritària un Servei d’Atenció a Homes per a la Promoció de Relacions No Violentes. En termes d’oci nocturn, la CUP vols instal·lar punts liles a tots els esdeveniments d’oci que es facin a la vila per tal que siguin espais de prevenció i segurs on poder denunciar actituds i agressions masclistes.
Així mateix, els cupaires volen ampliar el pressupost i els recursos del Servei d’Informació i Atenció a les Dones i el Casal de les Dones, com a punt de referència per a les dones, i dotar-los d’un equip professional estable. “Entenem que el Casal per la Igualtat és l’equipament que ha de respondre a les necessitats de les dones i cal incorporar també les demandes i el suport al col·lectiu LGTBIQ+.”, ha afirmat González. A més, consideren essencial articular un teixit associatiu que generi l’apoderament i l’organització de les dones i el col·lectiu LGTBIQ+ per mitjà del suport constant des de l’administració.
La candidatura anticapitalista ha denunciat algunes zones del Parc de Sant Julià com un exemple de punt negre en l’urbanisme vilafranquí des de la percepció de seguretat, ja que presenta zones amagades i poc il·luminades, i ha reivindicat la mirada feminista en la planificació urbanística. “Des de la CUP aplicarem aquesta perspectiva perquè defensem uns barris i carrers per teixir comunitat, que posin la vida al centre i on els equipaments i els serveis estiguin pensats per satisfer les necessitats de la ciutadania i oferir el màxim de seguretat. Això implica millores en la il·luminació, ampliació de zones verdes, pacificació del trànsit i millores en l’accessibilitat, o la planificació i reubicació d’equipaments amb caràcter polivalent”, ha afirmat González.
En termes d’educació, els cupaires volen vetllar per la coeducació als centres i volen donar el suport necessari a les escoles i instituts perquè s’apliquin activitats de sensibilització i prevenció continuades sobre les violències masclistes. En aquest sentit, volen fomentar la dinamització de les comissions liles o de gènere als instituts i també aposten per promoure activitats, tallers de formació i divulgació de recursos pedagògics als centres educatius sobre educació sexoafectiva, sobre salut sexual i reproductiva i sobre diversitat sexual i de gènere.
Finalment, la candidatura vilafranquina també ha defensat el dret de totes les persones a ser subjectes actius i autònoms de la pròpia sexualitat i del propi concepte de gènere. “Vilafranca ha de lluitar contra l’exclusió de les persones LGTBIQ+ en les diverses instàncies: socials, educatives, laborals, culturals, polítiques i econòmiques, per això cal construir un nou model que garanteixi la plena participació dels col·lectius en tots els àmbits, lliure de tota forma de discriminació LGTBIQ+fòbica”, ha afirmat González. Així doncs, des de la candidatura proposen, entre altres mesures, donar suport amb tots els recursos necessaris al moviment d’alliberament LGTBIQ+; realitzar campanyes públiques de sensibilització sobre la diversitat sexual i els drets LGTBIQ+; o adoptar mesures com protocols contra la LGTBIQ-fòbia i protocols contra l’assetjament escolar per raó d’orientació sexual, expressió o identitat de gènere.
Leave a Reply