NOTÍCIA | EL SINDICAT DE LLOGATERES I LA CUP PORTEN L’AJUNTAMENT DE VILAFRANCA AL SÍNDIC DE GREUGES
Denuncien que l’Ajuntament no està garantint el dret d’empadronament i que denega desenes de peticions
Aquest dimecres dia 2, el Sindicat de Llogateres de l’Alt Penedès i la CUP han presentat una queixa formal contra l’Ajuntament de Vilafranca al Síndic de Greuges de Catalunya per denunciar que aquest consistori no està complint amb la seva obligació d’empadronar totes les persones que viuen a la ciutat.
Des de fa mesos les dues formacions estan treballant amb persones que s’enfronten a aquesta problemàtica a les que l’Ajuntament denega sistemàticament les peticions d’empadronament. Fa setmanes que les afectades s’estan concentrant cada dilluns davant de l’Ajuntament per visualitzar la situació. El Sindicat de Llogateres, la CUP i les mateixes afectades denuncien que l’Ajuntament de Vilafranca està utilitzant el padró com un mecanisme de segregació i de control social.
La CUP ja va denunciar que l’equip de govern estava posant impediments en l’empadronament, en especial a persones migrades o que tenen una situació residencial precària. En el ple municipal de maig, els cupaires van presentar una moció reclamant el compliment de la legalitat vigent en matèria d’empadronament, moció que va ser tombada amb els vots en contra dels partits de govern que reconeixien que es negaven a empadronar a tothom seguint criteris polítics «per evitar l’efecte crida» i per lluitar contra la okupació. Tant el Sindicat de Llogateres com la mateixa CUP adverteixen que l’Ajuntament de Vilafranca està incomplint diversos articles de la Llei 7/1985 reguladora de les bases del règim local, i la resolució de l’Instituto Nacional de Estadística del 17 de febrer de 2020 que deixen ben clar que l’Ajuntament no té competències per jutjar aquestes qüestions i que en cap cas es pot utilitzar el padró amb aquesta finalitat.
El Sindicat de Llogateres té comptabilitzades unes 75 persones a qui se’ls ha denegat el padró de manera injustificada, ja que efectivament resideixen al municipi, tot i que calculen que n’hi poden haver moltes més. En la queixa presentada al Síndic de Greuges les dues organitzacions exposen que «aquesta pràctica habitual atempta clarament contra els drets bàsics» d’un col·lectiu vulnerable alhora que implica una «clara i injusta criminalització de la pobresa». En el mateix escrit que han presentat, la CUP i el Sindicat de Llogateres, sol·liciten al Síndic de Greuges que insti a l’Ajuntament de Vilafranca a complir la normativa, empadronant a totes aquelles persones que ho sol·licitin i que es pugui verificar que efectivament resideixen al municipi, sense tenir en compte altres consideracions.
Des de la CUP s’adverteix que estan detectant casos en altres municipis del Penedès i que aniran fent arribar al Síndic totes aquelles denegacions injustificades que puguin verificar. De la mateixa manera, volen posar en valor que en aquells ajuntaments en que la CUP governa, com els de Mediona i Vilanova i la Geltrú, s’han pres totes les mesures necessàries per garantir el dret a l’empadronament de totes les persones, sigui quina sigui la seva situació residencial.
El padró és un dret que garanteix altres drets.
L’empadronament és un dret que atorga la possibilitat d’accedir a altres drets considerats fonamentals com l’accés al sistema sanitari, educatiu o la possibilitat d’integrar-se en el circuit de serveis socials, per tant, denegant l’empadronament l’Ajuntament de Vilafranca està deixant sense drets i sense cap protecció social a moltes persones del municipi que es troben en situació de vulnerabilitat, una situació que s’ha vist agreujada per la nova crisi arran de la pandèmica de COVID19.
Leave a Reply