NOTÍCIA | La CUP de Vilafranca organitza una marxa exploratòria per descobrir racons insegurs de la vila des d’una perspectiva de gènere

La marxa estarà precedida d’una xerrada sobre urbanisme feminista al Casal Popular de Vilafranca el dijous 14 de juny

Les dues activitats seran conduïdes per l’arquitecta garrotxina especialitzada en urbanisme feminista, Sílvia Pagès 

L’urbanisme amb perspectiva de gènere parteix del fet que l’urbanisme no és neutre. Els nostres barris, pobles i ciutats s’han configurat sobre els valors d’una societat patriarcal. La forma física dels nostres espais perpetuen i reprodueixen els rols masclistes de la societat.
L’urbanisme feminista, en canvi, posa la vida en el centre de les decisions urbanes, Incorporant la diversitat de les persones: gènere, edat, origen, diversitat funcional, identitat sexual, classe social, religió, etc. I considerant que totes les experiències i necessitats són essencials per introduir en tot el procés i projecte urbanístic. El disseny de la ciutat amb perspectiva de gènere i la lluita feminista en general, ha estat un dels eixos de treball més importants que la CUP ha anat desenvolupant en la present legislatura, amb iniciatives com les d’apostar per visibilitzar les dones en la política municipal, essent l’únic grup que compta amb més dones que homes, però també amb propostes variades com les de la redacció d’un protocol per a la prevenció d’agressions sexuals a la vila o una revisió de l’urbanisme amb perspectiva de gènere.
És en aquest context on s’emmarca la proposta d’activitat d’una marxa exploratòria per la vila. La moció presentada per la CUP i aprovada per unanimitat en el Ple de l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès es centrava en la seguretat de les dones en l’espai públic, sobretot a la nit quan els carrers i places es troben més desertes, fet que fa augmentar el risc a patir agressions sexuals. Aquesta marxa ha de servir per a descobrir els racons insegurs per a les dones i identificar-los convenientment. Consistirà en una passejada per Vilafranca, seguint recorreguts quotidians i parant atenció a espais concrets –places, espais de socialització, carrers concrets, carrers poc o gens il·luminats, aparcaments, etc.- on hi hagi mancances de seguretat, on hi hagi hagut alguna agressió o en aquells que realment no ens hi sentim segures. Recorrent espais diversos que facilitaran poder comparar-los, analitzar què ens aporta seguretat i què no… La marxa serà precedida per una xerrada sobre urbanisme feminista. La CUP finalment anima a totes les persones a participar de les activitats que començaran al Casal Popular de Vilafranca (Carrer Sant Raimon de Penyafort) el proper dijous 14 de juny a les 19:30.

Leave a Reply

Your email address will not be published.