NOTÍCIA | La CUP presenta una moció per crear una xarxa de refugis climàtics

Reclamen que hi hagi refugis climàtics a tots els barris i que la piscina municipal sigui gratuita en aquests episodis de calor extrema.

Vilafranca del Penedès, 18 de juny de 2024.- “Tenim el deure d’engegar accions per mitigar les conseqüències d’aquestes onades de calor pels vilafranquins i vilafranquines durant aquests episodis cada vegada més recurrents”, ha explicat avui la portaveu de CUP Vilafranca, Marta Soler. Ho ha fet durant la roda de premsa on han presentat la moció que portaran al ple del mes de juny. 

La candidatura vilafranquina ha exposat que les temperatures extremes durant l’època de l’estiu s’aniran intensificant any rere any a causa de la crisi climàtica i l’escalfament progressiu que pateix el planeta Terra. “Aquest canvi climàtic és provocat pel capitalisme, un sistema socioeconòmic que tendeix inherentment a la crisi i a la degradació de l’entorn, on el principal focus és l’ús i la crema de combustibles fòssils, i que a hores d’ara, encara no s’ha arribat a cap acord per aturar-ho o reduir-ho com caldria”, ha etzibat Soler. 

Pels cupaires, per tal de paliar i fer més suportables aquestes onades de calor, aposten per la creació d’una xarxa de refugis climàtics, que abarquin a equipaments de tots els barris, i tinguin uns horaris adequats a les necessitats. Exposen l’exemple de la Biblioteca Torras i Bages, on creuen que “l’horari de la Biblioteca s’hauria d’ampliar als matins, o si més no, durant les hores de màxima calor, perquè és un recinte on resguardar-se, i a més, és un espai cultural, on infants, joves, adults i gent gran hi tenen cabuda, i on es pot incentivar la lectura i l’estudi”, ha explicat Soler.

Una altra iniciativa que han presentat els anticapitalistes és en referència a les escoles de la vila. “És important que els patis de les escoles que tenen suficient ombra s’obrin com a refugi climàtic, pel fet que són un espai d’esbarjo per a infants que disposen de fonts d’aigua per hidratar-se. També ho és, ampliar les zones d’ombra dels que no en disposen, ja sigui amb tendals o amb més arbrat. Així mateix, les zones comuns que disposen les escoles (biblioteques, gimnasos, sales polivalents) s’haurien de climatitzar degudament, ja que a banda de poder-se utilitzar com a refugis climàtics, també millorariem les condicions de l’alumnat”.

Un altre punt que la candidatura vol posar de relleu és la piscina municipal en aquest tipus de situació. En l’últim ple es va aprovar per unanimitat que la piscina municipal entri dins la categoria de refugi climàtic per tal que, en episodis de sequera, es puguin reomplir. És per això que els cupaires demanen que “s’obri la piscina de manera gratuita en episodis de calor extrema, per tal de donar accés lliure a tota la població a uns refugis climàtics essencials com és la piscina municipal”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.