NOTÍCIA | La CUP presenta una moció per dignificar la memòria històrica a la Vila

Puig Antich, Xirinacs o Guillem Agulló són les persones que proposen pel seu passat antifeixista

Vilafranca del Penedès, 11 de març de 2023.- “Una de les maneres que hi ha per exercir la memòria històrica és posar noms als carrers i places de la Vila, perquè el dia a dia de la població tingui present aquella persona, fet o lloc.”, ha assegurat avui la portaveu de CUP Vilafranca, Marta Soler. Ho ha fet durant la roda de premsa que s’ha fet avui per presentar la moció sobre memòria històrica que presentaran al pròxim ple de març.

La candidatura vilafranquina també ha denunciat que “aquest fet fa que es mantingui viu el record i que no caigui en l’oblit un passat prou recent en la lluita antifranquista i antifeixista que ens ha marcat fins a dia d’avui arreu dels Països Catalans, com hem vist en les últimes setmanes amb l’atac feixista a Castelló durant les festes de Santa Magdalena”, ha etzibat Soler. En aquest sentit, des de la CUP demanen que es dignifiquin les persones que porten el nom d’alguns carrers i places de Vilafranca, que tenen molt contingut històric. 

Els cupaires han exposat tres exemples de persones que es mereixen un major respecte i dignitat per part de la nostra vila, com és Salvador Puig Antich, militant anarquista i antifeixista, que recentment va fer cinquanta anys del seu assassinat pel règim franquista després de ser jutjat per un tribunal militar el 1974 sense cap mena de garantia jurídica. “Actualment, tenim una plaça en forma de rotonda al barri de la Girada”, ha argumentat Soler.

També han exposat la figura de Lluís Maria Xirinacs, activista antifranquista i defensor de la pau, el qual va morir l’agost del 2007, recordant que va viure “75 anys en uns Països Catalans ocupats”. En aquest cas, “Xirinacs té una plaça desemparada al barri de la Girada”.

Finalment, la formació demana que s’introdueixi un carrer amb el nom de Guillem Agulló, un jove valencià de dinou anys, militant en moviments independentistes d’esquerres, que el 1993 van assassinar clavant-li un ganivet al cor un grup de militants d’extrema dreta feixista. La portaveu ha explicat que “aquesta demanda fa molts anys que està a sobre la taula, ja que el 2008 es va aprovar una moció que ja ho demanava, però que mai s’ha portat a terme”.  

“Aquests tres exemples representen una falta de respecte a la dignitat d’aquestes tres persones, que van donar la seva vida per unes idees i unes lluites que xoquen contra un estat repressor i feixista”, ha insistit Soler. Des de la CUP demanaran  que s’instal·li unes plaques commemoratives a les places Salvador Puig Antich i Lluís Maria Xirinacs per tal de recordar aquestes dues persones i fer un exercici de memòria històrica col·lectiva. Així mateix, també exposaran que la moció presentada per la CUP el 2008, i reivindicada durant molts anys, es porti a terme, posant el nom de Guillem Agulló a un carrer de la Vila, en un termini que no superi els sis mesos, i que s’utilitzin els mitjans i recursos a l’abast del Consistori per tal de donar la suficient difusió a l’acte i  per tal que aquest gest sigui conegut pel conjunt de la població.

Leave a Reply

Your email address will not be published.