NOTÍCIA | La CUP presenta una moció per tal de dignificar la gent gran i les seves treballadores

Reclamen unes millors condicions laborals, amb unificacions de convenis o l’augmentant de la ràtio personal/pacient

Vilafranca del Penedès, 12 de febrer de 2024.- “La vellesa és una etapa més a la vida, una etapa que no té marcat un inici clar, però se sol relacionar amb la fi de l’activitat laboral. La gran majoria de gent quan hi arriba continua sent completament autònoma, i perquè continuï sent així les persones ens hem de continuar sentint capaces i socialment necessàries.”, ha assegurat avui la portaveu de CUP Vilafranca, Marta Soler. Ho ha fet durant la roda de premsa on han presentat la moció que portaran al ple del mes de febrer. 

La candidatura vilafranquina també ha exposat que les persones envelleixen segons com han viscut, i això fa que la vellesa sigui un grup heterogeni de persones amb necessitats i realitats diferents. I és en aquest punt on una part de gent gran requereix d’assistència constant, ja que la família no pot arribar a tot. “Cada 10 anys l’esperança de vida s’allarga 2’5 anys, i això provoca canvis en l’etapa de vida què és la vellesa. A Vilafranca, tenim un índex d’envelliment de 108,13%, i això fa que se’ls ha de donar les cures i les atencions que requereixen, i això passa per uns serveis de qualitat”, ha comentat Soler.

Pels cupaires, aquest fet és quan entren en joc les residències, enteses socialment com un “aparcament” per la gent gran que ja no produeixen i comencen a ser una càrrega. Expliquen que “ hi ha una manca evident als nostres pobles i ciutats de places de residències per la gent gran i que és necessari crear nous equipaments per poder donar resposta a la demanda creixent d’aquest tipus de servei i així acabar amb les llistes d’espera”, explica Soler. “Tenim 130 places col·laboradores, que són les que tenen un copagament per part dels usuaris i usuàries, les quals 89 són a la residència de titularitat pública Ricard Fortuny. Les altres, estan a les dues residències de la Vila que cedeixen llits amb conveni amb la Generalitat. Per contra, Vilafranca disposa de 153 places privades vinculades, és a dir, en les quals l’usuari es fa càrrec del cost i rep uns ajuts en funció del grau de dependència, de les quals 22 es troben al centre Ricard Fortuny. Amb aquestes dades, veiem clarament que hi ha un dèficit de places públiques a les residències de Vilafranca, ja que només suposen el 39% de l’oferta existent.”

Un altre punt que la candidatura vol posar de relleu són les condicions laborals que tenen les treballadores d’aquest àmbit, en especial menció a les del Servei d’Atenció Domiciliària, un servei molt important, ja que s’atenen a les usuàries a les seves llars, fet que fa possible que no es desvinculin de la seva vida, de la seva llar. “Actualment, aquest servei de titularitat municipal, està gestionat per la Fundació S21, entitat privada la qual acaba sent una intermediària d’aquest servei. Sent un servei essencial, s’ha d’optar per la gestió directa per part de l’Administració Pública, ja que acaba sent l’única manera de poder fiscalitzar correctament la qualitat del servei, podent millorant-lo depenent de les necessitats de la demanda, i garantint unes condicions laborals dignes a les treballadores”, ha etzibat Soler.

“Per tal de dignificar els anys de vellesa de les persones, s’han d’oferir uns serveis de qualitat, d’acord amb les necessitats que demanden. Aquest fet implica cuidar tot el personal que treballa a l’àmbit residencial, així com en el conjunt del Consorci Sociosanitari i del Servei d’Atenció Domiciliària, millorant les condicions laborals”, ha insistit Soler.

Leave a Reply

Your email address will not be published.