NOTÍCIA | La CUP proposa revisar l’urbanisme de la vila incorporant la perspectiva de gènere

La formació demana una diagnosi que servirà per augmentar la il·luminació, visibilitat i accessibilitat de les dones a l’espai públic

La CUP de Vilafranca presenta, al ple municipal de dimarts 20 de març, una moció per revisar l’urbanisme de la vila incorporant la perspectiva de gènere, especialment pel que fa a la percepció de la seguretat en els espais públics i el seu disseny.

L’objectiu de la proposta és garantir l’accessibilitat i la mobilitat de les dones mitjançant itineraris i espais públics ben il·luminats en horari nocturn, especialment els recorreguts de vianants, amb una distribució homogènia de les lluminàries. Entenen que per a fer aquesta diagnosi cal la configuració d’un mapa dels punts febles de l’espai públic que són percebuts com a insegurs per les persones (especialment dones).

A més, demanen que es tingui en compte el disseny i planificació urbanística de les noves places i remodelacions de carrers, respectant els criteris de gènere.

Carrers estrets, mal il·luminats per falta de fanals, ús d’escassa potència lumínica, indrets inhòspits, carrerons d’escassa concurrència, poca visibilitat en un carrer, dificultat d’accés… Els motius d’inseguretat són múltiples i estan causats pel disseny i urbanisme de les ciutats. Per tant, entenen que calen mesures concretes que ajudin a les dones a sentir-se segures als carrers i espai públic del poble que habiten, i que no és normal sentir por en tornar sola a casa. Insisteixen en què l’espai no opera igual pels homes que per les dones i, per tant, cal repensar i modificar l’espai públic amb una perspectiva feminista de manera urgent. Finalment asseguren que de camí a casa no volen ser valentes, volen ser lliures, i per això fan aquesta proposta, per vetllar per l’empoderament de totes les dones de la vila.

Finalment expliquen que arran d’aquesta moció, inicien una campanya que comptarà amb diferents activitats, entre elles una marxa nocturna exploratòria, oberta a totes les persones de la vila, per identificar els punts foscos de la ciutat.

Vilafranca del Penedès, 19 de març de 2018.

Leave a Reply

Your email address will not be published.