OPINIÓ | La mala educació*

Quan el passat mes de maig el ple de l’Ajuntament va aprovar la moció a favor del Pacte contra la segregació escolar a Catalunya, ningú no va creure que servís de res. Ni ho va creure el govern, ni cap partit de l’oposició. Malgrat tot, només la CUP hi va votar en contra.
De fet, no calia ser un visionari. Som davant d’un govern de mentalitat conservadora que estimula la segregació escolar amb les seves receptes i que s’ha acostumat a conviure plàcidament amb percentatges que farien posar vermell a qualsevol. Durant la legislatura passada, va augmentar la concentració per escoles de l’alumnat vulnerable per raons socioeconòmiques. En alguns casos, les xifres s’enfilen per sobre del 40% del seu propi alumnat –a l’altre extrem, en canvi, n’hi ha que no arriben al 10%.
I què ha fet el govern, instal·lat en una negació de la realitat gairebé psicòtica? Superar-se. Superar-se perquè la primera acció post-Pacte no ha suposat la rectificació de l’inequívoc principi de llibertat d’elecció de centre, ni la creació de programes d’entorn, ni acords amb les entitats culturals i els clubs esportius de la vila a favor de la inclusió d’alumnat desafavorit, ni la recuperació del casal d’estiu municipal, ni el suport a projectes educatius innovadors en les escoles més afectades, ni la recuperació de les biblioteques escolars a les escoles públiques (qui les té, recordem-ho, és gràcies a les AMPA). La primera acció ha estat la retallada dels ajuts a l’escolarització en un 60%. Ras i curt. La primera acció ha estat l’expulsió de 2/3 de l’alumnat que fins ara es beneficiava del programa d’ajuts: del negacionisme a l’exclusió, de l’exclusió al fracàs més absolut de qualsevol intent d’assolir l’èxit educatiu.
I què hi diu el govern? Res. Es limita a picar-se ben fort al pit per cadascun dels 6 milions d’euros que s’inverteixen en educació. No s’adonen, però, que amb les dades de segregació a la mà tenim 6 milions de raons que justifiquen la seva pèssima gestió i la seva visió classista i excloent d’aquells que no formen part “dels millors”.
Aquest curs, Vilafranca continuarà destinada a no tenir una bona educació. Al contrari… (Vegeu-ne el títol*)

 

Francesc Oliva Bueno
Exregidor de la CUP a l’Ajuntament de Vilafranca

Leave a Reply

Your email address will not be published.