🎤 OPINIĂ“ | “I desprĂ©s de la Festa Major, a guanyar el referèndum! de Llorenç Casanova i Laia SantĂ­s

 

 

Pocs dies abans de Festa Major ja tenim al cap el pregĂł, les matinades, la tronada, el toc de castells, l’entrada, les diades castelleres, les cercaviles, les activitats que ens brinden les entitats populars, aixĂ­ com molts altres moments mĂ gics que ens ofereix la mĂ©s nostrada. Aquests Ăşltims dies d’agost omplirem els carrers de la vila amb aquella especial il·lusiĂł que nomĂ©s desboquem un cop l’any. Però no podem oblidar que estem vivint un moment polĂ­tic històric: ens trobem a les portes de decidir democrĂ ticament el nostre futur com a poble.

La possibilitat de construir una nova RepĂşblica Catalana que ens permetrĂ  obrir un procĂ©s constituent des de baix Ă©s al centre de l’actualitat polĂ­tica. Avui ja tenim data: l’1-O, però ara tambĂ© caldrĂ  defensar-ho davant l’immobilisme obstinat de l’Estat espanyol.

De la mateixa manera que al llarg dels dies de Festa Major, des del poble s’acompanya a balls, colles castelleres i tot el seguici, el dia 1 d’octubre caldrĂ  acompanyar i defensar el procĂ©s democrĂ tic des dels carrers i des dels espais electorals, perquè tothom, sense distinciĂł, es pugui expressar lliurement, a travĂ©s del seu vot.

Com el drac obrint pas a la nostra festa, l’1-O la ciutadania haurem d’obrir pas en la conquesta dels drets democrĂ tics ara que tenim l’oportunitat de poder exercir-los a travĂ©s del referèndum. TambĂ© tenim l’oportunitat de transformar, imprescindiblement i urgent, la realitat en què vivim en una realitat on les lluites, sempre a peu de carrer, pels drets socials se situĂŻn al centre de la polĂ­tica catalana.

Aquests dies, doncs, atapeirem els carrers de la vila, la plaça de gom a gom el dia 30 al migdia, i dibuixarem un poble unit, alegre i combatiu. Aquesta alegria i, sobretot, aquesta mobilització és i serà imprescindible per poder dur a terme el referèndum.

Des del compromĂ­s i corresponsabilitat de treballar per la democrĂ cia, la llibertat i la independència del nostre paĂ­s, caldrĂ  ser-hi quan calgui defensar la desobediència amb l’Estat. NomĂ©s amb la mobilitzaciĂł popular podrem fer realitat el SĂ­ i guanyar el referèndum. I Ă©s la mobilitzaciĂł la que ens permetrĂ  reforçar la lluita i conquerir espais pĂşblics, com ho fem per Festa Major. La mobilitzaciĂł Ă©s i serĂ  la millor garantia d’execuciĂł del referèndum i la millor forma de resistència davant dels embats de l’Estat. La persistència i la convicciĂł en els valors democrĂ tics Ă©s i serĂ  la nostra millor aliada, sense submissions i amb valentia.

Ara tocarĂ  gaudir de la Festa Major, però tambĂ© d’expressar els anhels de llibertat i d’omplir els carrers i balcons d’estelades. I el dia 3 de setembre, desprĂ©s del castell de focs, el referèndum seguirĂ  en peu i caldrĂ  estar a l’altura de les circumstĂ ncies. Un referèndum que Ă©s l’eina imprescindible per garantir la protecciĂł dels nostres drets polĂ­tics, però tambĂ© socials i nacionals.

Junts i amb força hem aixecat reptes que ahir semblaven impossibles: avui els castells de deu pisos ja han tocat el cel. Ara, junts haurem de defensar les urnes i col·lapsar els carrers per fer realitat el nostre somni. I, l’única garantia per mantenir i defensar la dignitat és la pròpia gent.

Aquest 1 d’octubre podem i volem escriure, pacĂ­ficament i sobirana, la nostra història.

 

 

Llorenç Casanova i Laia SantĂ­s – ex-regidor i actual regidora de la CUP a l’Ajuntament de Vilafranca.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.