Davant la notícia feta avui pels administradors de la Festa Major de Vilafranca 2016, des de la CUP volem compartir aquest comunicat per reconèixer i felicitar la decisió dels administradors per, 10 anys després de pregons protagonitzats per homes, haver apostat per una dona en la seva tria:
Ja es comença a perfilar la Festa Major 2016, fa mesos que hem conegut els administradors i administradores, que tenen el repte, gens fàcil, d’organitzar i dinamitzar una festa major per a tots i de totes. A les seves mans està que aquells dies de festa gran a la vila surtin rodons i siguin del grat de la majoria. Aquesta és la base de la més típica, omplir places, patis i carrers d’actes de tots els gustos i gent d’arreu; omplir de contingut festiu i cultural, de tradició, música i identitat. És evident que, per Vilafranca, la Festa Major i tot el què significa és un esdeveniment rellevant.
Poc a poc ens han anat oferint diferents informacions: qui farà el cartell, la imatge del sant, quines colles actuaran per Sant Fèlix… i una notícia esperada: qui farà el pregó del 28 d’agost. Aquesta persona important que per unes hores i dies serà la protagonista de moltes notícies i comentaris, que és qui dóna el tret de sortida a la més típica. Però la tria també és un reconeixement públic a aquesta persona per la tasca, vinculació i aportació a la vila i/o a la festa major, ja sigui social o culturalment.
Ara que ja és sabut que enguany el pregó serà a càrrec de l’actriu vilafranquina Clara Cols, des de la CUP de Vilafranca celebrem enormement que, després de més de deu anys, els administradors hagin apostat per una dona a l’hora de fer l’elecció. Des del 2005, en què va ser-ho Maria Rosa Mestres, que no s’havia donat l’oportunitat de fer el pregó d’inici de “la més típica” a una dona.
Des de la CUP no entenem com és que tan poques dones han sigut pregoneres (la Clara serà la vuitena, davant 46 homes pregoners) i com és que des del 2005 no hem tingut una pregonera si, de dones que es mereixerien aquest reconeixement a la seva tasca i aportació, n’hi ha.
Celebrem, doncs, que aquest any s’hagi tingut en compte el què diem “pregonar la igualtat”, la imprescindible reivindicació de l’equitat per part de les dones en tots els àmbits: social, laboral, etc, i també cultural. Volem una Festa Major igualment participada per homes com per dones, en tots els nivells i àmbits, també en els seus protagonistes i noms propis i en els espais visibles i de reconeixement públic de la festa.
Des de la CUP felicitem modestament i honesta els administradors i administradores d’aquest 2016, per pregonar la igualtat entre homes i dones a través de les accions i la participació femenina, aportant un nou significat més real a l’imaginari personal i comú, amb la voluntat de desvetllar consciències i sensibilitzar els i les vilafranquines, fet que passa per ser-hi i fer visibles les dones en tots els espais possibles, també en el reconeixement públic de tasques i aportacions.
La més sincera enhorabona doncs, als administradors d’aquest 2016 per haver fet l’elecció de que el pregó recaigui en mans d’una dona, perquè la igualtat passa per la mateixa pràctica i per inundar de veus de dones cada espai social de la vida quotidiana, també el de la Festa Major, pregonant la igualtat.
I finalment, la més sincera enhorabona també a la Clara, a qui encoratgem en aquest repte que se li ha encomanat.
Leave a Reply