La CUP de Vilafranca es compromet si governa, que durant el primer any reactivarà els pressuposts participatius, el Consell de la Vila i farà un referèndum per decidir els usos de l’edifici de l’Escavi
La manca de legitimitat d’uns poders públics extremadament permissius davant de les dinàmiques del mercat financer i especulatiu, obliga a seguir apostant per la reapropiació ciutadana de la política i el retorn de la sobirania col•lectiva en mans de les persones. En aquest sentit, des de la CUP s’ha elaborat un programa per a les eleccions municipals de maig on torna a incidir en els espais populars de discussió, la proposta d’alternatives econòmiques a l’actual model i la defensa de la gestió del territori, de l’educació, del lleure, de la salut i del consum des de la igualtat i la sostenibilitat. La CUP continua sent l’única força d’esquerres transformadora i rupturista. I continua sent, sobretot, la de la política del com, de la discussió i el debat, de la reflexió i l’assemblearisme, entenent que existeixen altres maneres de fer política que no passen necessàriament per a la professionalització d’aquesta.
Per aquest motiu, el primer eix del programa electoral tracta sobre la participació ciutadana, la transparència en la gestió municipal i la regeneració democràtica.
Des de la CUP s’entén la participació ciutadana com a matèria primera d’un nou model democràtic, econòmic i social. Perquè la penetració de la CUP a les institucions vol suposar l’impuls definitiu de les polítiques de participació i per això, proposa crear una regidoria específica de Participació, per incentivar i dinamitzar la vida social, per estendre la pedagogia dels hàbits i els valors participatius, de la cultura del diàleg.
La CUP és conscient de l’epidèmia que suposa la desmobilització ciutadana i dels dèficits actuals d’una democràcia on només es compta amb la població cada quatre anys. Per això, també proposa la creació dels Consells o Assemblees de Barri, un Consell de la Vila (proposta que ja s’ha portat a Ple, però que el govern mai ha dut a terme) i la reorientació dels consells municipals com a motors de canvi: la gent tornarà a formar part de l’acció de govern.
Mecanismes que, segons la CUP, poden ser els garants de la participació ciutadana en l’agenda, el desenvolupament, la implementació i l’avaluació de les polítiques publiques. És així com es facilita la transparència en la gestió pública. I és que el seu concepte de municipalisme no es conforma amb la millora de la gestió municipal, sinó que apel•la al debat i a la lluita col•lectiva com a instruments per a la transformació i l’emancipació social i nacional.
La transparència és el principi que ens col•loca davant del mirall. Els partits han de ser els primers en publicar els seus comptes, així com sobretot l’administració pública. La CUP per tant, manifesta una vegada més la necessitat d’executar uns pressupostos participatius i de la normalització dels referèndums municipals com a mètodes d’intervenció política habitual (ja contemplat en el ROM, però mai portat a terme).
Tot plegat, per reivindicar un nou model de democràcia. Cal que la gent torni als centres de decisió, que els poders públics regeixin la seva actuació sota paràmetres de justícia social, que la tecnocràcia deixi d’escudar-se en la seva interpretació particular del sentit comú per deixar pas al govern del comú, el govern de tots.
Parlem d’una democràcia que defensa directament els assumptes col•lectius, que no delega. Una democràcia, en definitiva, que retorni a la ciutadania el seu poder de decisió.
Vilafranca 7 d’abril de 2015
Leave a Reply