[OPINIÓ] CAPGIREM VILAFRANCA!

 

img_20161129_170050

Els pressupostos municipals són el reflex de les prioritats i principis polítics de qui governa, i la proposta presentada i aprovada pel govern el passat ple se situa dins del “continuisme” i el “conservadorisme” que caracteritza el govern sociovergent.

Per a la CUP hi ha tres pilars bàsics que han de guiar uns pressupostos municipals: la participació ciutadana com a metodologia de treball, la redistribució de la riquesa, per garantir els drets socials i l’accés als serveis bàsics a tothom, i un replantejament (a la baixa, clar) de les despeses de govern.

En primer lloc, apostem perquè la ciutadania tingui dret a poder decidir democràticament en què vol invertir els recursos municipals, amb quins objectius i prioritats. Només així, podrem avançar  vers una nova cultura democràtica en què puguem esdevenir protagonistes en les grans decisions que afecten el dia a dia del nostre municipi.

En segon lloc, defensem l’accés als serveis bàsics de totes les persones que viuen a Vilafranca per fer front a l’emergència social. L’Ajuntament és l’administració més propera a la ciutadania i, per tant, la que ha de ser més sensible a les situacions extremes que pateix molta gent i cal donar-hi respost, encara que no en tingui la competència obligada. Els preus del lloguer i subministraments bàsics pugen. Cal preveure aquesta situació i fer-la reversible, avançant en sobirania energètica i habitacional. Alts nivells d’atur, situacions de vulnerabilitat que es cronifiquen, augment constant dels preus del lloguer, enterraments de més de 2.000€…Per la CUP, les partides del pressupost destinades a ajudes a les persones són insuficients i no reflecteixen la situació d’extrema emergència en la que viuen moltes famílies, ni plantegen solucions viables a mitjà/llarg termini.

Finalment, un any més, insistim en què cal racionalitzar les despeses de govern. Des del 2003, defensem la reducció d’un 20% dels sous de l’equip de govern i dels càrrecs de confiança (amb salaris que, en alguns casos voregen i sobrepassen els 50.000€ anuals), ja que creiem que aquests sous no estan en consonància amb els de la resta de la població.

En resum, els pressupostos són una clara imatge del model de vila que cadascú vol i defensa. Des de la CUP posem per davant les necessitats de les persones i pal·liar i revertir els efectes perversos d’una crisi i d’un sistema que segueix desposseint-nos amb precarietat i pèrdua de drets socials. Volem deixar enrere el projecte sociovergent de vila “aparador” en què la imatge i el reclam turístic passa per sobre de qüestions més prioritàries. Volem avançar en la participació ciutadana, en la justícia social i en la igualtat d’oportunitats.

Les possibilitats de transformació són reals, així ho estem constatant a altres municipis, i continuarem treballant per a fer-ho possible.

Marcel Martínez, Maria Ferrerons i Laia Santís.

Leave a Reply

Your email address will not be published.