NOTÍCIA | La CUP de Vilafranca no donarà suport als pressupostos de l’any 2023 del govern de Vilafranca

Consideren que són continuistes, se centren en l’obra pública i no donen resposta a les necessitats reals dels vilafranquins i vilafranquines 

Proposen uns pressupostos amb perspectiva social, de gènere, mediambiental i participatius que garanteixin els drets socials i la igualtat d’oportunitats

La CUP de Vilafranca ha presentat avui en roda de premsa la seva posició respecte a la proposta de pressupostos per l’any 2023 feta pel govern de Vilafranca. Des de la formació discrepen de la radiografia de necessitats que ha realitzat l’equip de govern i que presenta en aquests pressupostos. Consideren que, tot i haver-hi un increment general d’un 8,70%, són uns pressupostos continuistes i al seu entendre, tampoc donen resposta a part dels problemes i necessitats dels vilafranquins i vilafranquines. 

Els cupaires recorden que, més enllà de les polítiques d’obra i ciment que duen a terme any rere any des de l’equip de govern vilafranquí, i més quan s’acosten les eleccions municipals, a Vilafranca hi viuen persones amb diverses realitats quotidianes que amb major o menor dificultat tiren endavant en el seu dia a dia, i per tant, ha de ser sobre aquestes diverses realitats pel que s’ha de treballar. Des del grup municipal de la CUP volen uns pressupostos centrats en les persones, en els seus drets i en millorar la qualitat de vida de tota la població. 

Així doncs, des de la CUP reclamen uns pressupostos amb perspectiva feminista i ecologista, que posin al centre d’atenció a les persones, les necessitats i drets bàsics, i que permetin en general millorar la qualitat de vida dels vilafranquins i vilafranquines, cosa que posen en dubte amb la proposta de pressupostos presentats per l’equip de govern de Junts per Vilafranca i el PSC. Segons els cupaires, no hi ha una aposta clara per les àrees que afecten directament la vida de les persones que viuen a Vilafranca, ja sigui salut pública, igualtat, joventut o medi ambient, ja que totes elles no superen el 2,20% del pressupost. Per comparar-ho, les partides de via pública i policia local generen una despesa del 10,54% i 8,22% del total, essent les partides més elevades de tot el pressupost. Des de la CUP denuncien que aquest fet denota una clara visió de l’equip de govern de convertir Vilafranca com un aparador, ja que es prima més per la inversió en el manteniment de la via pública en detriment de les àrees que incideixen directament en les persones. Així doncs, consideren que caldria augmentar les partides destinades a igualtat, joventut o medi ambient, així com, en l’àmbit cultural i social, tampoc hi ha una partida per començar a construir la nova biblioteca que tant es necessita a Vilafranca. 

Els cupaires aposten també per uns comptes que incloguin perspectiva social perquè volen que siguin uns pressupostos reals que tinguin en compte els problemes socioeconòmics que pateix la classe treballadora, i una de les qüestions més urgents que consideren que cal afrontar és el de l’habitatge. Des de la formació veuen amb preocupació que el pressupost destinat a l’àrea d’habitatge sigui només del 0,88% del total, quan a Vilafranca existeix un greu problema d’accés a l’habitatge sobretot degut als elevats preus del mercat de lloguer. Per exemple, en dues accions que des de la CUP consideren cabdals per revertir aquesta problemàtica com podrien ser les ajudes al lloguer i la compra d’habitatge per ampliar el parc d’habitatge públic, només es destinen quantitats mínimes com 20.000€ pels ajuts al lloguer i 133.000€ per la compra d’habitatges a través del dret de tempteig i retracte. Així doncs, consideren que són accions, entre d’altres, que s’haurien de dotar de molt més pressupost i reclamen que calen més polítiques actives per part de l’equip de govern per fer efectiu el dret a un habitatge digne.

Des de la formació, també troben a faltar partides destinades a uns pressupostos participatius, tal com porten reclamant durant molts anys. Consideren que cal establir mecanismes que fomentin el coneixement, el debat i la presa de decisions de la ciutadania, i creuen que els pressupostos participatius en són una eina imprescindible per fer-ho. Així, defensen que tota la població ha de poder decidir sobre en què s’inverteixen els recursos i asseguren que només així s’aconseguiran uns pressupostos més transparents i participatius.

Al mateix temps, des de la CUP de Vilafranca, han anunciat que han presentat al·legacions a les Ordenances Fiscals del 2023 que el passat mes d’octubre es van portar a debat al Ple municipal. Per la formació aquesta és l’eina principal que tenen els ajuntaments per tal de redistribuir la riquesa, en la mesura que permet la legislació vigent, a través de les taxes i impostos. Així doncs, han presentat al·legacions per tendir cap a una fiscalitat més justa i solidària per les persones que viuen a la Vila, com és el recàrrec de l’IBI als immobles buits i la tarifació social a l’Escola de Música, dues demandes històriques de la formació de l’Esquerra Independentista.

Leave a Reply

Your email address will not be published.