NOTÍCIA | La CUP de Vilafranca presenta una bateria d’accions en l’àmbit del medi ambient i el territori

Els cupaires aposten radicalment per la transició ecològica per garantir una vila acollidora i respectuosa amb l’entorn

La CUP de Vilafranca ha presentat avui una bateria d’accions en l’eix ecologista. En un acte a l’entrada del Camí de la Vinya, i acompanyada per diverses persones que configuren la llista a les eleccions municipals, la candidata a l’alcaldia, Marta Soler, ha destacat el compromís de la candidatura amb una Vilafranca verda i ecologista: “Hem d’afrontar radicalment el repte de la transició ecològica des de l’òptica local per garantir una vila acollidora i respectuosa amb el medi ambient per a nosaltres i per a les futures generacions”. “Perquè quan parlem d’ecologisme parlem de vida i per això, volem barris i pobles més verds, saludables, vius i participatius com a espais de construcció social col·lectiva”, ha assegurat Soler.

Així, la candidatura parteix de la premissa que calen canvis profunds en la quotidianitat perquè es produeixin impactes positius a una escala més gran i per això, ha presentat un pla d’accions locals que passen per un Pla Local Residu Zero, amb participació dels diferents agents socials, polítics i econòmics per aplicar l’Estratègia Residu Zero es concretaria amb el treball per generar un consens ampli entre els grups municipals i la població per implementar un sistema de recollida porta a porta que s’adapti a context de la nostra vila, amb la promoció d’un circuit de reutilització i reparació de productes a empreses i particulars, i, amb campanyes d’educació i sensibilització ambiental a tots els àmbits. A més, els anticapitalistes també proposen aprofitar l’aprovació del Pla de Mobilitat Urbana i Sostenible de Vilafranca per implementar mesures concretes i repensar l’espai públic per reduir l’ús del vehicle privat i donar prioritat a la mobilitat activa i sostenible (a peu, en bicicleta, patinet…)  i amb transport públic col·lectiu per construir una vila més sostenible, amable i respectuosa amb el medi ambient i les persones que hi viuen, a més de millorar i apostar per un transport públic i de qualitat que ens connecti amb les diferents poblacions de la comarca, les capitals de la Vegueria i centres poblacionals importants com Barcelona i Tarragona. 

En l’actual context de canvi climàtic i amb els episodis de sequera més llargs i freqüents, la CUP també aposta per la continuació de la gestió de l’aigua 100% pública i municipal, així com que es gestioni amb criteris de transparència, control democràtic, popular i des de la perspectiva social i ecològica, per assegurar l’aigua i els recursos hídrics com a dret comunitari a tota la població. En aquest sentit, també destaquen el seu ferm compromís per la preservació de les rieres, de l’entorn natural i l’impuls de zones verdes. 

A més d’altres mesures que es concreten al programa, la candidatura mostra la seva oposició frontal als grans macroprojectes que especulen amb la terra i s’allunyen de les necessitats del territori, com la MAT. En aquest sentit, la CUP de Vilafranca, juntament amb altres candidatures de la vegueria, s’han compromès a defensar i incloure les reivindicacions i propostes de la Plataforma No a la MAT als programes electorals i a treballar per una alternativa als macroprojectes impulsats per l’oligopoli energètic. 

L’aliança passa pel compromís d’impulsar comunitats energètiques locals, d’abast municipal, a través d’empreses de serveis creades des dels diferents ajuntaments i participades per la ciutadania, que facin possible una transició energètica sostenible i planificada, de control públic i democràtic. A més, també es promouran les reformes necessàries als POUM per a impedir la construcció de torres MAT o subestacions de distribució elèctrica provinents d’aquests macroprojectes, als municipis. 

La CUP defensa que la transició energètica i sostenible és necessària, però que aquesta no es pot basar en la concentració de grans plantes eoliques i fotovoltaiques en zones d’ús agrícola. La formació també critica que la privatització de la producció i la comercialització energètica no només destrueix el territori, sinó que és la principal causant de l’augment progressiu del preu dels subministraments energètics. 

Leave a Reply

Your email address will not be published.