Ple municipal 20 de desembre de 2016

img_20161220_195849Dimarts dia 20 de desembre es desenvolupava el ple municipal mensual a l’Ajuntament de Vilafranca, l’últim d’aquest 2016. Aquí podeu llegir un resum dels nostres posicionaments  com a CUP:

2. Presentació Administradors FM: Des de la CUP els desitgem sort i encerts i valorem molt la disposició en assumir aquesta tasca voluntaria i altruista de dinamitzar i gestionar les festes del poble.

3. ORDENANCES FISCALS 2017. Aprovació definitiva de l’expedient de modificació de les Ordenances Fiscals per a l’exercici 2017.

Aquest any, des de la CUP, hem fet publicat una proposta de fiscalitat justa, ambiental i solidària basada en tres eixos:

  1. tarificació progressiva i subvencions a l’IBI
  2. sostenibilitat ambiental, especialment en matèria de residus
  3. beneficis a les entitats

Pensem que la fiscalitat necessita un canvi de rumb que passi per la redistribució de la riquesa per tal de garantir la qualitat i l’accessibilitat als serveis públics fent que cadascú hi contribueixi en funció de la seva renda i patrimoni.

Exposem que com a projecte polític municipalista tenim el deure d’explorar totes les possibilitats per introduir criteris de progressivitat fiscal, ja sigui amb tarificació social o amb sistemes de bonificacions i subvencions. Aquestes mesures no són impossibles perquè s’estan aplicant a d’altres ajuntaments, només és qüestió de voluntat política aplicar-les.

De les 9 al·legacions presentades com a CUP, només se’ns n’ha acceptat una, i és la que permetrà bonificar un 50% els usos de Cal Bolet a les entitats sense ànim de lucre de la vila. Però no podem estar gens satisfets, perquè s’han desestimat propostes que consideràvem molt importants.

Finalment volem fer notar que l’alcalde va insistir el ple passat en que féssim al·legacions, com si fer al·legacions fos garantia de ser escoltats o de seure a treballar plegats, però res més lluny de la realitat, i és que portem moltes al·legacions fetes: a principis d’any les vam fer al projecte ADAPT, n’hem fet a l’ordenança de mercats, n’hem fet a les ordenances fiscals i n’estem fent a l’ordenança de civisme i la majoria s’han desestimat.

4. COMPATIBILITAT DE PERSONAL. Aprovar una petició de compatibilitat presentada per un funcionari municipal: Joan Peñafiel i Hervàs.

Abstenció: Creiem en el repartiment del treball i la riquesa

5. IMPLANTACIÓ DEL SERVEI. Aprovació de l’inici d’un expedient per a l’exercici d’una activitat econòmica consistent en un projecte destinat a tancar el cercle de la vinya utilitzant els sarments per generar energia tèrmica a través de calderes de biomassa.

Hi donem suport perquè valorem la municipalització i gestió pública de serveis i perquè el projecte promou objectius de sostenibilitat ambiental, de bé comú, d’inserció laboral i de gestió municipal.

6. ADHESIÓ PACTE D’ALCALDES. Aprovació de l’adhesió al Pacte dels alcaldes i alcaldesses per a l’Energia i el Clima.

Hi donem suport perquè estem a favor de qualsevol iniciativa que busqui afrontar el canvi climàtic, ja sigui amb propostes de reducció d’emissions, de mitigació dels efectes i, sobretot, de mesures que busquin frenar-lo. Encoratgem el govern, doncs, a treballar en projectes que apostin per aquesta transició des àmbits com el del transport i mobilitat, residus, el model de producció agrícola i el model de consum.

7. ORDENANÇA MERCAT DE VENDA NO SEDENTÀRIA. Aprovació definitiva de l’Ordenança de venda no sedentària de Vilafranca del Penedès.

Inicialment ens volíem abstenir en aquest apartat, ja que la nostra al·legació no semblava ser estimada, però les altres propostes de l’ordenança ens semblaven correctes. Finalment hi votem a favor perquè s’hi inclou la nostra al·legació.

8. MOCIÓ SOL.LICITANT FISCAL ALS JUTJATS DE VILAFRANCA DEL PENEDÈS. Moció de l’Alcaldia sol.licitant l’adscripció d’un fiscal als Jutjats de Vilafranca del Penedès.

Hi donem suport perquè aquesta demanda passa per una millora del servei i això repercuteix directament a les persones que han de solucionar les seves problemàtiques. D’altra banda demanem que es vetlli per la no itinerància dels jutges als nostres jutjats, ja que en 30 mesos han passat 31 jutges diferents, i aquesta rotació perjudica letalment casos com els de violència masclista.

9. MOCIÓ SOBRE EL MALBARATAMENT ALIMENTARI. Moció que presenta el grup municipal d’ERC sobre el malbaratament alimentari a la nostra vila.

Esmena de la CUP a la vostra moció de malbaratament alimentari que presenta ERC.

Seria per a incloure en un nou punt. 1: “Elaborar un pla local de mesures contra el malbaratament alimentari en tots els punts de la cadena dels aliments (producció, distribució i consum final), que inclogui també les següents mesures per part dels tècnics responsables.

Justificació: Entenem que el problema és de molt abast i que no té sentit cenyir-ho a 5 o 6 mesures quan tenim uns tècnics que poden crear un pla més complet i amb més dades objectives.

S’accepta la nostra esmena i per això encapçalem la moció.

10. MOCIÓ PER ELABORAR UN PLA DE CAMINS ESCOLARS. Moció del grup municipal de VeC per elaborar una Pla de camins escolars.

Donem suport a aquesta moció perquè planteja adaptar la ciutat a la ciutadania, en aquest cas als infants. A més de plantejar-ho a través d’un procés participatiu que inclou la comunitat educativa. Demanem, però, que aquestes propostes s’incloguin al pla de mobilitat de la Vila i que aquest s’apliqui.

11. MOCIÓ DE SUPORT A LA TRANSPARÈNCIA DE LES FINANCES MUNICIPALS I DE MESURES CONTRA EL FRAU FISCAL A L’AJUNTAMENT DE VILAFRANCA. Moció del grup municipal de VeC de suport a la transparència de les finances municipals i de mesures contra el frau fiscal a l’Ajuntament de Vilafranca.

Hi donem suport perquè és interessant i nosaltres sempre hem reivindicat la transparència com a model de gestió i de praxis, encara que algunes mesures no es podran aplicar donada la llei de protecció de dades.

12. Moció d’urgència que presentem la CUP en defensa de llibertat d’expressió i solidaritat amb les independentistes encausades per cremar fotos del rei. #NiReiNiPor

Exposem des d’un inici que no retirarem CAP punt i que demanem l’aprovació íntegra de la moció per solidaritat amb les independentistes encausades així com la dimissió del conseller Jordi Jané. Exposem que les reivindicacions de crema de fotografies del rei es van emmarcar en una protesta pacífica i que són una acció simbòlica com a mostra de rebuig cap a una institució anacrònica com és la monarquia, que oprimeix el poble català. Recordem que la investigació cap a les independentistes es va ordenar des de la conselleria d’interior, i per això demanem la dimissió del conseller, perquè en un moment constituent com el que estem vivint s’ha d’estar a l’alçada de les circumstàncies i la desobediència a les lleis imposades per l’estat espanyol, serà cabdal.

Rebutjada moció amb vot en contra CiU, PSC, ERC i PP. Abstenció, VeC. A favor, CUP.

13. Precs i preguntes: Fem un prec, ja que ens agradaria saber si de cara el 2017 gaudirem d’un espai de treball digne i amb condicions a la sala de plens. Evidentment l’alcalde no respon a la nostra pregunta

Leave a Reply

Your email address will not be published.