Celíacs: Un pas endavant

Laia Santís - Regidora CUP Vilafranca
Laia Santís – Regidora Cup Vilafranca

El 80% del menjar que ingerim conté gluten. Això és una realitat i ser intolerant a aquest aliment no és fàcil. Per això celebro que dimarts 27, s’aprovés al ple municipal una moció per millorar la qualitat de vida de les persones amb celiaquia.

Era una moció per avançar en els drets del col·lectiu dels celíacs, més que necessaris perquè les persones amb celiaquia pateixen una doble situació de desigualtat: desigual disponibilitat d’aliments en establiments públics i privats i elevat cost econòmic d’aquests aliments, que fa que la diferència de preu entre els aliments amb i sense gluten sigui considerable. Injust.

Perquè no és un fet just, penso que era més que necessari debatre sobre aquesta realitat i posar sobre la taula un seguit d’acords per tal de garantir la igualtat d’oportunitats de tota la ciutadania, com una major disponibilitat d’aliments a establiments públics, llistes de productes disponibles als establiments de la vila, compres col·lectives i moltes d’altres mesures.

Ja vam dir que com a CUP ens comprometem a fer un seguiment de tots els acords presos, però és l’Ajuntament qui els haurà d’aplicar i desenvolupar. Quan parlem de temes que afecten a la salut de les persones no n’hi ha prou amb aprovar una moció i fer després el que es vulgui, cal implementar les propostes que permetin als celíacs tenir una vida més normalitzada, així com donar resposta a un dels problemes que quotidianament han d’afrontar: la dificultat per trobar aliments sense gluten amb una certa normalitat i a un preu normalitzat en comparació a la resta d’aliments.

És una qüestió de predicar amb l’exemple, i és l’Ajuntament qui té el deure de vetllar per tots els acords presos. Veiem com a la barra de la Festa Major Popular «La Barraca» hi havia cervesa i menjar sense gluten, això vol dir que ja hi ha iniciatives populars que acullen amb consciència totes les realitats.

Per tant, celebrar l’aprovació de la moció, sent conscients que no podrem solucionar un problema com aquest en quatre dies, però sí que, en la mesura que ens sigui possible, vetllarem perquè tot sigui més fàcil.

Laia Santís – Regidora CUP Vilafranca

Leave a Reply

Your email address will not be published.