COMUNICAT | Valoració de la CUP Vilafranca sobre les declaracions realitzades per Montse González Verde, directora mèdica de l’Hospital Comarcal de l’Alt Penedès

Les declaracions van ser fetes a un mitjà dgeneraimatge.aspe comunicació comarcal el passat 10 de febrer – El 3 de vuit – Actualitat: “Per què anem més a urgències?”

 

Davant les afirmacions publicades a un mitjà de comunicació comarcal, en les que es deia que a l’Alt Penedès anem un 20% més a urgències respecte la mitjana de Catalunya i que fem un mal ús d’aquest servei, culpabilitzant diverses vegades els usuaris, i sobre les afirmacions segons les quals el problema de pediatria es deu a la demanda de reducció de jornada per cura de fills que fan les dones pediatres, voldríem manifestar el següent:

  1. La població del Penedès no és diferent de la resta del principat, però sí que, com tot el país, ha patit i pateix les retallades que s’han fet en sanitat. Si utilitzem les dades que el mateix hospital publica a la seva pàgina web podem assegurar que:

Des de l’any 2009 i fins el 2015 l’hospital comarcal de l’Alt Penedès ha perdut el 8% del personal que donava assistència a la població i que en aquest mateix període de temps el nombre de llits s’ha reduït en un 9,19%.

El pressupost de despeses de l’hospital comarcal de l’Alt Penedès per l’any 2009 era de 36.687.693€, mentre que el mateix pressupost per l’any 2015 va ser de 35.408.848€. Això representa una retallada en el pressupost de 1.278.845€ del 2015 respecte el 2009, xifra que seria molt més alta si sumem les retallades acumulades any rere any.

Per tant sembla clar que més que un mal ús per part dels pacients del servei d’urgències, podríem afirmar que aquestes acumulacions a urgències podrien ser produïdes per:

  •     Pèrdua     del 8% del personal als darrers 6 anys
  •     Reducció     del 9,19% de llits entre 2009 i 2015
  •     Reducció     de les despeses en 1.278.845€ des de l’any 2009
  1. Totes aquestes retallades poden produir, malgrat l’esforç que ens consta que es realitza pel personal de l’hospital, que en algun moment de l’any, el servei d’urgències es vegi col·lapsat i no sigui l’adequat.

Recordem que durant els darrers anys, el servei d’urgències nocturn i de cap de setmana que s’oferia a l’ambulatori, s’ha tancat i derivat a l’hospital comarcal.

  1. Pensem que, abans de fer segons quines afirmacions als mitjans, cal fer un anàlisi acurat sobre tots els motius que poden explicar un hipotètic comportament tant diferent dels usuaris de la sanitat pública a l’Alt Penedès respecte la resta de Catalunya. I en qualsevol cas, caldria tenir en compte tots els factors que contribueixen al col·lapse del sistema, com les retallades en personal, la precarització laboral, l’envelliment de la població, la distribució dels diferents serveis a la comarca i al conjunt del territori, el dèficit en campanyes informatives sobre prevenció i salut pública, entre altres.
  2. A la notícia la mateixa directora apunta que “les causes són diverses”, però apunta repetidament als usuaris com a responsables finals de la saturació del servei d’urgències per un mal ús, passant per alt qui són realment els responsables del bon funcionament del sistema de salut i, per tant, també de sensibilitzar i informar a la ciutadania.

i 5. Lamentem, també, que quan es parla de la problemàtica de pediatria, s’afirmi que aquest servei s’ha feminitzat – quina alegria que es feminitzin les professions – i que l’exercici del dret que tota mare o pare té de conciliar la vida familiar per la cura dels fills i de les filles amb la reducció de la jornada, sigui un problema.

L’administració ha de garantir el dret que tenim com a treballadores de reduir la jornada, i també ha de garantir que el servei que rebin els nostres infants i joves i les seves famílies sigui l’adequat independentment de les circumstàncies.

Així doncs, podem assegurar que l’afirmació de la directora mèdica sobre el mal ús que fem els penedesencs i penedesenques respon a una visió esbiaixada i no a un anàlisi global de la situació del sistema públic de sanitat.

Per finalitzar, remarcar que tot i l’esforç realitzat pels professionals de l’hospital i la paciència que hem de tenir els usuaris i usuaris de l’hospital comarcal, el servei que rebem els penedesencs està lluny de l’excel·lència que mereix la ciutadania.

Candidatura d’Unitat Popular

Vilafranca del Penedès, 22 de febrer de 2017

Leave a Reply

Your email address will not be published.