NOTÍCIA | La CUP fa balanç de la legislatura i es reivindica com l’alternativa de canvi a l’Ajuntament

 Aquest dimarts 21 de maig la Candidatura d’Unitat Popular de Vilafranca ha fet una roda de premsa per fer balanç de la legislatura i reivindicar-se com l’alternativa real de canvi a l’Ajuntament de Vilafranca.

Els regidors actuals han explicat que al llarg d’aquests 4 anys de legislatura hi han hagut poques oportunitats d’influir democràticament a l’Ajuntament, ja que l’actual govern sociovergent compta amb una majoria absoluta molt hermètica que ha prioritzat l’aprovació de les seves polítiques per sobre del consens i el diàleg amb la resta de forces representades al ple de l’Ajuntament. Per altra banda, també han volgut destacar els incompliments del govern (en relació a les propostes de programa i de les promeses realitzades) com el centre cívic a l’Espirall i unes formes de treballar que no sempre garanteixen la transparència, ni cap als grups de l’oposició ni cal als veïns ni veïnes (com hem vist amb el tema del carrer Comerç).
També han apuntat que el govern vilafranquí no sempre té en la seva prioritat els drets bàsics i socials de veïnes i veïns, per exemple en matèria d’habitatge. És per això, que la CUP ha fet propostes en matèria d’habitatge de manera continuada, moltes d’elles -com la recuperació de l’Oficina Local d’Habitatge- amb  el vot contrari de PSC i Pdcat en varies ocasions al ple.
Des de la CUP també lamenten que l’actual govern no han volgut ni tan sols parlar de la possibilitat de debatre i treballar per arribar a un consens entre partits i ciutadania sobre les prioritats en matèria d’equipaments. I no s’han tirat endavant projectes necessaris i urgents per la Vila com la nova Biblioteca o el centre cívic de l’Espirall.
La CUP en la seva tasca de fiscalització ha estat atenta també a la gestió municipal per evitar que es produeixin activitats il·lícites o males pràctiques que afecten al conjunt de la ciutadania. Així per exemple, els cupaires van denunciar els abocament il·legals que es van produir a darrere el Camp de futbol de l’Espirall o han estat també investigant la gestió de construcció de pisos al carrer migdia que en aquesta moments es troba a l’Oficina Antifrau de Catalunya.
Finalment, des de la candidatura també han volgut destacar algunes propostes que han presentat al plenari i que s’han aprovat i s’estan desenvolupant. Com per exemple, la redacció d’un Pla Local d’Habitatge, sense el qual és impossible traçar línies polítiques per garantir un dret universal com el d’un habitatge digne per a tothom, o la creació d’un protocol contra agressions sexistes en esdeveniments d’oci nocturn a la vila. En aquest sentit hem pogut veure com la darrera Festa Major ja es comptava amb punts liles en certs esdeveniments, fet que la CUP celebra.
Des de la CUP reivindiquen, doncs, el seu treball incansable per temes com la defensa dels drets socials, l’accés a l’habitatge, la transparència, la participació o el feminisme; àmbits que seguirà treballant aquesta propera legislatura.
Per aquest motiu la candidatura ha elaborat un programa dividit en 5 eixos:
  • Vilafranca participativa, ètica i transparent, que engloba els àmbits de participació ciutadana, fiscalitat, transparència, municipalitzacions i governança local.
  • Vilafranca social i cooperativa, que engloba els àmbits de drets socials, economia i treball, habitatge, feminisme, LGTBI, joves, infància i gent gran.
  • Vilafranca inclusiva i sostenible, que engloba els àmbits d’urbanisme, territori, transport i mobilitat, convivència i cohabitació ciutadana.
  • Vilafranca educativa, viva i creativa, que engloba els àmbits de cultura, turisme, educació, noves tecnologia, salut i sanitat, i esports.
  • Vilafranca solidària, lliure i antifeixista, que engloba els àmbits de comarca, Vegueria i República catalana, solidaritat i cooperació i, antiracisme.
El programa complet, que ja es pot consultar a la pàgina web de la Candidatura (cupvila.cat), engloba un total de 325 propostes agrupades en 28 àmbits temàtics diferents. S’ha repartit als habitatges de Vilafranca un resum del programa  electoral de la CUP amb les principals propostes programàtiques (en format de llibret d’Arrel de campanya). Una programa que és una aposta clara per conformar una política d’esquerres des de l’Ajuntament de Vilafranca.
En aquests sentit, el cap de llista de la Candidatura, Noel Viñas, ha reivindicat la CUP com l’alternativa real per un canvi polític a l’Ajuntament de Vilafranca.
La candidatura ha manifestat la seva voluntat de ser la punta de llança de la transformació social i política, per posar les institucions municipals al servei de la gent, i això passa necessàriament per un canvi de govern a l’Ajuntament  a partir de les eleccions municipals d’aquest 26 de maig, per acabar amb l’opacitat del PDeCat, l’actual Junts per Vilafranca, i el PSC que porten 40 anys governant la vila. El compromís col•lectiu de la CUP és treballar des de la Unitat Popular i, des del municipalisme, per posar la vida i els drets socials fonamentals al centre de l’agenda política, per tant per millorar les condicions de vida de les persones  i propiciar la democràcia directa.
Recorden que en les darreres eleccions celebrades a Vilafranca (al Congrés espanyol), les forces d’esquerres van sumar a Vilafranca un total de més de 10.000 vots, mentre que les actuals forces al govern no van arribar als 8.000 votants. «Ha arribat l’hora del canvi», conclouen els membres de la Candidatura.
“Des d’ara mateix apel·lem a la resta de forces polítiques d’esquerres (ERC i VEC) a sumar-se a aquest projecte alternatiu. Estem disposats i disposades a assumir el compromís i la responsabilitat de liderar el canvi necessari a Vilafranca”, ha assegurat Noel Viñas, cap de llista de la CUP.

Leave a Reply

Your email address will not be published.