NOTÍCIA | La CUP de Vilafranca proposa mesures urgents davant l’emergència habitacional agreujada per la pandèmia

Demanen, entre d’altres, habilitar de forma permanent un espai a l’alberg municipal per garantir l’allotjament provisional de persones en situacions d’extrema necessitat.

La setmana passada, el govern de la Generalitat de Catalunya va decretar diferents mesures restrictives com el toc de queda per tot el Principat de Catalunya, el confinament perimetral de Catalunya i el confinament municipal durant el cap de setmana. Per la formació, l’embat de la pandèmia i aquestes restriccions de llibertats i moviments afecten directament a l’economia i augmenten, encara més, les desigualtats socials i l’emergència social en l’àmbit habitacional i el pagament de subministraments.

En aquesta línia apunten que amb l’entrada en vigor de l’estat d’alarma durant la primera onada de la pandèmia es va decretar l’aturada dels desnonaments, però en aquesta segona onada, i encara que a Catalunya es viu una situació de crisi que afecta moltes llars del país –i Vilafranca no n’és una excepció–, això no s’ha produït. Igualment, els cupaires indiquen que un altre dels problemes generats per l’aplicació d’aquestes restriccions és la situació de les persones sense llar, que a Vilafranca es va veure agreujat pel tancament de l’alberg de Càritas a causa d’un focus de COVID19. Aquest fet va suposar que les persones usuàries de l’alberg fossin ateses a una pensió fora de la vila o en algun cas en un hotel de Vilafranca, sense valorar la possibilitat d’allotjar-los a l’alberg municipal d’aquesta vila.

Amb tot, la CUP de Vilafranca del Penedès considera que calen mesures immediates i urgents  per pal·liar aquestes situacions d’emergència habitacional i proposa un seguit de mesures. Entre totes destaquen habilitar de forma permanent un espai a l’alberg municipal que garanteixi l’allotjament provisional de persones en situacions d’extrema necessitat (desnonaments, onades de fred, pandèmies o similars) i possibilitar el servei de menjador social, demanar a la Generalitat de Catalunya ampliar el decret que limita l’aturada dels desnonaments dels habitatges d’entitats bancàries i/o  grans tenidors a tots els supòsits mentre duri l’emergència habitacional i demanar també al govern de l’Estat espanyol l’aturada de tots els desnonaments.

D’altra banda, la formació també proposa posar en marxa una Mesa local d’emergència social i habitacional, amb la participació i el treball compartit amb el teixit associatiu del municipi implicat en l’àmbit de l’habitatge i social (Sindicat de llogateres, PAH, Càritas, jutjats, associacions de veïns i veïnes i entitats del Tercer Sector) o crear un projecte global d’acollida i suport a les persones sense sostre, dotant-lo d’un servei de menjador social  vinculat al Programa de Formació i Inserció (PFI). I amb caràcter inclusiu i sense cap mena de discriminació.

Per la CUP de Vilafranca s’ha de planificar i dur a terme, al més aviat possible, l’ampliació del parc municipal d’habitatges d’emergència, per a famílies en risc d’exclusió residencial i per a les persones o famílies que han perdut el seu habitatge i necessiten un recurs habitacional urgent i temporal i, augmentar el parc públic de lloguer social i assequible i mobilitzar el parc d’habitatge buit.

Des de la formació indiquen que, entre altres propostes que han fet en matèria d’habitatge, moltes de les mesures sobre l’emergència habitacional també les han plantejat durant el procés participatiu que s’està duent a terme per l’elaboració del Pla Local d’Habitatge i esperen que siguin incorporades, ja que són propostes encarades a assegurar el dret d’accés a l’habitatge per a tots els vilafranquins i vilafranquines.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.