Ple municipal 22 de novembre de 2016

Infografia pressupostos
Pressupostos al servei dels vilafranquins

Dimarts dia 22 de novembre es desenvolupava el ple municipal mensual a l’Ajuntament de Vilafranca, el penúltim d’aquest 2016. Aquí podeu llegir un resum dels nostres posicionaments  com a CUP:

 1. MODIFICACIÓ ORGANIGRAMA, punt informatiu en què es modifica organigrama i gestió interna de l’ajuntament. Amb els canvis preguntem on va a parar inspecció general i ens expliquen que  es queda a governació i serveis centrals.
 1. PRESSUPOST MUNICIPAL DE LA CORPORACIÓ 2017

La sociovergència presenta el pressupost que ha fet per aquest 2017. Nosaltres entenem que uns pressupostos són les apostes polítiques de cada partit, per això aquests pressupostos que es presenten aquest novembre en cap cas casen amb els que farem la CUP quan governem. D’acord amb les propostes en matèria de pressupostos que hem anat fent els 13 anys que som a l’ajuntament, tornem a presentar un seguit de propostes al ple, encara vigents i que donen resposta a la conjuntura social actual.

Les propostes passen per la participació ciutadana com a metodologia de treball, posar els serveis a les persones al centre de les accions polítiques i un repartiment racional de les despeses de govern. I és en relació a la participació ciutadana, l’emergència social i les despeses de govern que fem un seguit de propostes polítiques.

Entenem que els pressupostos són una clara imatge del model de ciutat que cadascú vol. Nosaltres posem per davant les necessitats de les persones que la pedra, que només deriva a una Vilafranca encara més gris. Votem en contra dels pressupostos, doncs, perquè no permeten avançar cap a la participació ciutadana, la justícia social i la igualtat d’oportunitats.

El pressupost municipal 2017 s’aprova només amb els vots favorables de la sociovergència.

 1. MODIFICACIÓ PRESSUPOST 2016

En aquest punt ens abstenim. Entenem que el pressupost 2016 no és el nostre pressupost, el vam votar en contra, i les modificacions que s’hi fan no responen a la participació ciutadana i no les hem pogut debatre participativament.

La modificació del pressupost s’aprova amb vots favorables de CIU, PSC i PP.

 1. MODIFICACIÓ ORDENANÇA CIVISME

És una aprovació inicial, per tant s’hi podran presentar al·legacions. La CUP hi votem en contra perquè no pensem que apujar les sancions sigui la resposta davant d’una problemàtica com són les pintades o els excrements de gos. L’augment de sancions no millorarà la situació, i ho podem veure en com ha anat el darrers 4 anys. A més la gestió de l’espai públic s’hauria de gestionar des de la participació ciutadana, perquè és un tema que afecta tota la ciutadania. A la CUP no ens sembla bé que es redueixi només a decisions i valors que s’atorguin des de l’equip de govern quan és un tema que afecta tota la ciutadania. Demanem debatre sobre ordenança de civisme en espais participatius com és el Consell Municipal de la Convivència. Fa temps que l’equip de govern no aporta cap solució, nosaltres reclamem més cartelleres des de fa anys i no s’ha tingut en compte mai aquesta demanda. Aquesta ordenança genera inseguretat jurídica i no aporta solucions. No defensem una ciutat aparador com la que vol la sociovergència, volem una ciutat on es fomenti l’ús de l’espai públic des de valors col·lectius.

Queda aprovada amb els vots a favor de CIU, PSC i PP.

 1. DELEGACIÓ GESTIÓ EDAR

Hi votem a favor perquè es manté la gestió pública de l’aigua i les condicions laborals dels treballadors tal com està actualment. S’aprova per unanimitat.

 1. MOCIÓ SUPORT AL PROCÉS CONSTITUENT

Votem a favor perquè defensem plenament el treball municipalista del Procés Constituent i com aquesta lluita, per un referèndum i pel dret a l’autodeterminació del nostre poble, ha de passar, si s’escau, per la desobediència. Demanem afegir una esmena de fer extensiu l’acord a la delegació del govern espanyol i a les seves presidències, perquè entenem que cal informar de les decisions democràtiques a qui realment toca.

S’aprova amb vots favorables de CIU, CUP, ERC i VeC.

 1. MOCIÓ DE REBUIG A LES PINTADES

Per la CUP aquesta moció no va més enllà de marcar perfil polític, i més després de l’aprovació de la modificació de l’ordenança de civisme. Nosaltres no criminalitzem tot allò que no ens agrada, entenem que hi ha més maneres de solucionar els problemes. Pensem que penalitzar les pintades augmentant les sancions no ajuda ni aporta solucions ni alternatives. Pensem que la manera de resoldre aquesta realitat que fa l’equip de govern no és gens lògica, és desproporcionada i desmesurada, i es redueix a una escala de valors que no és la de totes. A ells els molesta la mendicitat però no la pobresa, els molesten les bicicletes pel carrer però no la contaminació, els molesten els cartells on no toca, però no la manca d’espai per comunicar-se, els nens jugant al carrer però no la manca d’espai on fer-ho. Amb aquesta moció l’equip de govern demostra que només els molesten “algunes” pintades. Per poder arreglar aquesta realitat que tant els preocupa, cal mirar el problema de manera global. A més, afegim que les mesures que es proposen des de l’equip de govern són tècnicament molt inaplicables o bé ja s’han aprovat al punt anterior en què hem modificat l’ordenança de civisme.

S’aprova amb vots favorables de CIU, PSC i PP.

 1. MOCIÓ EN SUPORT A MONTSE VENTURÓS I JOAN COMA

Ens veiem obligades a presentar aquesta moció veient la persecució política i repressiva que estan rebent els nostres càrrecs electes per part de l’Estat Espanyol.

Per una banda reivindicar el cas de Joan Coma, regidor de Vic que està sent investigat per delicte d’incitació a la sedició quan en un ple del seu municipi va defensa la declaració del 9N, dient que “per fer una truita haurem de trencar primer els ous” i convidant, així, a desobeir l’Estat per poder fer el referèndum. I per altra banda, el cas de l’alcaldessa de Berga, Montse Venturós, citada a declarar per no voler despenjar l’estelada del seu ajuntament en els passats comicis electorals, i donant resposta al mandat del plenari i popular.

Portem aquesta moció al ple perquè creiem imprescindible reafirmar el suport i solidaritat als càrrecs electes que han decidit desobeir, a més de rebutjar l’actuació policial dels mossos d’esquadra en la detenció de Venturós. Reafirmar la importància de la desobediència com a deure individual i col·lectiu i com a única via possible de camí cap a la independència.

S’aprova amb vots favorables de la CUP, ERC, CDC i VeC. Vota en contra el PP i s’abstenen PSC i Unió.

 1. MOCIÓ PER GARANTIR LA IGUALTAT DE LES PERSONES LGTBI

Demanem encapçalar la moció perquè ens sembla molt necessària. D’altra banda afegim que hi ha moviments juvenils com Arran que desenvolupen actualment tallers contra l’homofòbia i la transfòbia als IES, això evidencia que iniciatives populars han d’arribar on no arriba l’ajuntament i que hi ha mancances. El que és més important és que, més enllà de l’existència de la llei, cal el seu òptim desplegament. L’observatori contra l’homofòbia i la transfòbia ha registrat unes 200 denúncies i fins al setembre 2016 no se n’ha sancionat només que una, de moment, després de dos anys de l’aprovació de la llei. Cal implementació de la llei.

S’aprova la moció per unanimitat

TORN DE PRECS I PREGUNTES:

PREGUNTES

 • Voldríem saber, més enllà del protocol que hi ha establert per donar refugi a les persones sense sostre, si l’Ajuntament té pensat generar una alternativa de cara a l’hivern per donar cobertura a totes les persones que ho necessitin en cas que l’alberg de Càritas estigui ple.
 • Vist el tràgic accident a Reus la setmana passada, i corroborat que la pobresa energètica vulnera drets bàsics i fins i tot acaba matant, voldríem saber si serveis socials rep totes les comunicacions de les empreses subministradores d’aigua, llum i gas abans de tallar el servei.

PREC

 • En relació a la denúncia pública que vam haver de fer per unes dades en matèria educativa, fem un prec a l’equip de govern perquè no es torni a donar una situació similar, doncs com a regidores de l’ajuntament tenim dret a l’accés d’informació.

Leave a Reply

Your email address will not be published.