LA CUP SITUA EL CENTRE DE LES SEVES PROPOSTES DE PRESSUPOSTOS EN ELS SERVEIS A LES PERSONES I EN LA PARTICIPACIÓ CIUTADANA

cup_pressuposto_2017

  • La CUP considera també que la proposta del govern municipal sociovergent no respon a les actuals demandes i necessitats de la societat vilafranquina

 El pròxim dimarts 22 de novembre es debatran al ple municipal els pressupostos del 2017. La CUP de Vilafranca considera que la proposta del govern municipal no respon a les demandes i necessitats actuals de la societat vilafranquina, motiu pel qual no hi donarà suport.

La CUP entén que els pressupostos municipals són la traducció ideològica del projecte polític de qui governa, per això la seva proposta és molt lluny de la del govern sociovergent, que no prioritza les necessitats bàsiques de les persones que viuen a Vilafranca, no tenen en compte la participació ciutadana com a element de treball i no existeix una planificació clara i temporal de les inversions que s’han de prioritzar.

La proposta de la CUP en matèria de pressupostos compta amb tres pilars bàsics: la participació ciutadana com a metodologia de treball, donar cobertura als serveis bàsics de les persones i una redistribució de les despeses:

  • Entenen que la participació es bàsica per poder decidir quin model de Vila volem en els propers anys, decisió que no hauria de recaure només en aquells qui governen, sinó en el conjunt de la població vilafranquina. Pensen que els pressupostos són una eina de decisió i planificació col·lectiva essencial en la gestió municipal i cal que la ciutadania hi pugui intervenir a través de processos participatius vinculants. Per això proposen recuperar la partida de pressupostos participatius, aprovada per la majoria del plenari en una moció de la candidatura presentada el mes d’octubre de 2008. També consideren imprescindible disposar d’un Pla estratègic per definir, participativament i a llarg plaç, quin model de Vila volem, més enllà del que dibuixa la sociovergència.
  • Cal tenir en compte, a més, que encara vivim en una situació de crisi i emergència social i que els drets bàsics com l’habitatge, l’accés als subministraments bàsics o la igualtat d’oportunitats en l’àmbit educatiu no estan garantits, ja que les ajudes actuals són insuficients i no garanteixen al 100% els drets bàsics de la ciutadania. Sembla que la realitat empitjorarà en els propers anys i el govern no ha fet cap previsió al respecte. Davant d’això la CUP proposa més ajudes per avançar cap a un model de vila més just socialment que respongui a les necessitats actuals de les persones que hi viuen i es garanteixi la igualtat d’oportunitats per a tota la població. Algunes de les mesures que proposa la CUP en matèria de drets socials són tals com reforçar l’Oficina Municipal del Treball o promoure més plans d’ocupació locals per fer front al percentatge actual d’atur, introduir una partida per estudiar la viabilitat de crear uns serveis funeraris municipals, negociar amb els bancs la cessió dels pisos buits per a habitatge social i aplicar-los sancions d’acord amb la llei 24/2015 o introduir una partida per realitzar un estudi sobre la situació actual a Vilafranca per poder impulsar polítiques actives d’educació de foment de l’equitat i contra la possible segregació escolar.
  • Finalment, des de la CUP s’aposta una vegada més, per uns pressupostos en què es redueixin les despeses i sous de regidors/es, càrrecs de govern, personal eventual (càrrecs de confiança) i la supressió de les dietes de l’alcalde, qui ja cobra de la Diputació de Barcelona. Per aquest motiu, proposem que les despeses de govern s’ajustin a la mitjana salarial de la població de Vilafranca i es redueixin un 20%.

Per tot això, des de la CUP no es donarà suport als pressupostos sociovergents, entenent que no permeten avançar cap als objectius del foment de la participació ciutadana, la justícia social i la igualtat d’oportunitats.

 

Candidatura d’Unitat Popular de Vilafranca del Penedès

16 de novembre de 2016

Leave a Reply

Your email address will not be published.